Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot framtiden

Annons

Seminariet i går arrangerades i Mora och utgick från offentlig sektor som regional utvecklingskraft.

Den som hade hoppats på en livlig och kreativ debatt om en förändringsbenägen offentlig sektor, lämnade Mora i besvikelse.

Trots att både professor Olof Eriksson i Gahnakademien och verkställande direktören vid Kvarnsvedens pappersbruk, Lars-Ove Staff, inbjöd till en debatt om nytänkande, förblev deras inbjudan måttligt besvarad.

Det kunde möjligen bero på att majoriteten av de 200 konferensdeltagarna var offentliganställda. Men kan också förklaras av att näringslivets representanter höll en låg profil. Näringslivets företrädare talade hellre om det ömsesidiga beroendet för framtidens välstånd än anförde polemik.

Men professor Olof Eriksson var ändå utmanande med sin statistik över de senaste årens produktivitetsförsämringar i offentlig sektor och Lars-Ove Staff gav bränsle till debatten genom sin utmaning om att offentlig sektor hade mycket att lära av näringslivets sätt att organisera arbetet.

Ett annat skäl till varför det blev en klen diskussion om den offentliga sektorn som regional utvecklingskraft var att en av huvudtalarna, professor Erik Westholm, Falun, tidigt under konferensen slog fast att offentlig sektor hela tiden arbetar med att göra tillväxten möjlig.

Westholm menade att medborgarnas allt ökande krav också möts av en offentlig sektor som erbjuder allt mer. Men Erik Westholm blev förre Stora-direktören Bo Berggren svaret skyldig om hur ökade resurser ska skapas för den gemensamma sektorn.

Under det årslånga arbetet med Framsyn Dalarna har det, vid sidan av de stora seminarierna, också bedrivits ett omfattande grupparbete.

Dessa möten har utmynnat i många kreativa förslag och ett sådant är de hundra mötena om länets framtid som föreslogs i en debattartikel i onsdagens tidning.

I går lanserades dessutom ett förslag om att förse ledamöterna i ledningen för Region Dalarna med 25 unga mentorer i avsikt att ge beslutande kommunal- och landstingspolitiker en kontaktyta för nya idéer om Dalarnas framtidsmöjligheter.

Resultatet av de åtta timmarnas konfererande i Mora visar också på ett behov av nytänkande för att de kreativa krafterna, inom minst bland kvinnor, ska komma loss.

Mer läsning

Annons