Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PÅ PLATS I USA: Vad kan S underskottspolitiker i kommuner och landsting lära av Detroits konkurs?

/
  • Diego Rivera gjorde den enorma muralmålningen om Detroits industrihistoria i Detroit Institute of Arts.

Annons

Utanför Detroit Institute of Arts sitter en bekymrad man.

Han heter Tänkaren och sattes till värden av Auguste Rodin.

Han väger ett ton och donerades till staden år 1922.

Innanför portarna väntar en konstsamling av världsklass – Rembrandt, Van Gogh, Matisse och andra världsnamn inom konsten.

Här finns fler än 60000 föremål och inte minst en storslagen väggmålning av Diego Rivera, som skildrar Detroits industrihistoria i samspelet mellan kapitalets och innovatörernas maskiner samt arbetarnas blod, svett och tårar vid desamma.

Man kan utan vidare vandra under en timme under Rivera-målningen och fortfarande se nya detaljer som berättar om motorstaden.

När det av staden ägda Detroit Institute of Arts sommaren 2013 fick uppmärksamhet i hela världen så var det dock inte för konstens höga kvalitet. Då fanns det nämligen ingen återvändo: den gamla industristaden hade ställt in betalningarna.

Lån och pensionsåtaganden summerades till svindlande 18 miljarder dollar, eller ungefär 130 miljarder kronor med då gällande växelkurs. USA:s genom tiderna största offentliga konkurs var ett faktum.

Den dag tusentals tidigare offentliganställda inte längre får ut sina pensionspengar är inget heligt längre.

Inte ens det käraste man har.

Blickarna föll tungt på Tänkaren och konstsamlingen i byggnaden innanför honom, värd uppemot 32 miljarder kronor enligt en rapport.

Men när Detroit 17 månader senare klev ur konkursen så fanns konstsamlingen kvar.

Helt avgörande för detta – och att konkursen inte fortsatte – var att nio stora filantropiska stiftelser gick samman för att rädda staden och därmed konstsamlingen genom det som kallades The grand bargain (Den stora förhandlingen).

Tänk gärna på Tänkaren nästa gång ni läser om kommunbokslut med röda siffror.

Våra kommuner och landsting har förvisso inte åtaganden av den här storleken, men heller inga enorma konstsamlingar att sälja.

Det kommer en dag när allt ska betalas.

Och man kan aldrig räkna med att någon annan vill göra det åt en.

Mer läsning

Annons