Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På plats i Detroit: Trump för ut sitt virrvarr av hat, hot och fördumning

/
  • DT:s utsände Gabriel Ehrling tror och hoppas att Donald Trump kommer att förlora presidentvalet om en vecka.

Annons

Om en vecka vaknar världen till ett obönhörligt slut på den till smutsiga och skandalomsusade presidentvalrörelsen.

Även om inget är säkert så pekar det mesta på att Hillary Clinton vinner.

I måndags gästade Donald Trump Detroit där jag befunnit mig under inledningen av min resa. Det är förstås lättande att det motbjudande virrvarr av hat, hot och fördummande som den mannen påtvingat världen det senaste halvåret snart åter sjunker undan.

I alla fall något.

Samtidigt är det svårt att inte känna sig nedslagen. För bara under de tre senaste presidentvalrörelserna, av vilka jag nu till delar följt två på plats (även mellanårsvalet 2014), framstår det som för mig uppenbart att det gått rejält utför med den amerikanska politiken.

Som svensk liberal var det i valrörelsen 2008 lätt att känna entusiasm över Barack Obama. Men jag kände ändå stor respekt inför den republikanske kandidaten John McCain som, till skillnad från Obama som vid tiden svajade betänkligt kring frihandel, såg det som självklart att USA i alla avseenden skulle vara en stark aktör i världen.

År 2012 var det lätt att avfärda Mitt Romney som svettandes försökte hantera den i sin retorik fundamentalistiska Tea Party-rörelsen.

I år har svenska medier haft svårt att över huvud taget finna någon svensk som vill sälla sig till komplett ovärdig fåntratten Trump.

Samtidigt är entusiasmen över Clinton överdriven – frånsett att det isolerat i sig är ett historiskt framsteg med en kvinnlig president.

För även Clinton har följt populismens vindar i protektionistisk riktning. Hon söker också ökat väljarstöd på frågan om att skydda amerikanska jobb i stället för att överge traditionell, lågkvalificerad tillverkning och fylla på ekonomin med arbetstillfällen med högre kunskapsinnehåll - en i längden hämmande strategi.

Kombinationen av att hon befunnit sig i maktens korridorer i årtionden och den ännu ej utagerade e-postskandalen, som tog ny fart när FBI.chefen häromdagen (väl tätt inpå valet i mitt tycke) deklarerade att en ny utredning ska öppnas, talar dessutom för att hon blir en svag president.

Flera demokrater jag möter menar att Clinton hade tur att hon fick möta just Trump och ingen salongsfähig kandidat.

Ja, experterna har redan börjat tala om att hon åker ut år 2020.

Mer läsning

Annons