Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överhettning i slutspurten

Annons

Andra lidelsefulla nej-predikanter har blivit så uppskärrade att de förutspår demokratins, miljöns, ekonomins och välfärdens unisona sammanbrott, om Sverige gör som flertalet europeiska demokratier och ansluter sig till EMU. Allt efter läggning och politiska hatpreferenser skräckskildras EMU än som ett nazistiskt, än som ett nyliberalt och vid något tillfälle rentav som ett kommunistiskt projekt.

I vanligtvis hörvärda radioprogrammet Ring P1 framträdde i går en fundamentalistiskt sinnad dam, som var fullt och fixt övertygad om att EU/EMU är identiskt med "det stora vilddjuret" som Bibelns uppenbarelsebok siar om.

När vi ändå tangerar andlighetens domäner - ett nej-sägande statsråd har på fullt allvar varnat för att "påven kommer att bestämma familjepolitiken" i händelse av svensk EMU-anslutning.

Gott folk - lugna ned er! Domedagen står inte för dörren!

På ja-sidan frossar överhettade propagandister i framtidsvisioner om hur Sverige ofrånkomligen förvandlas till u-land och europeiskt Skansen efter en nej-seger.

Andra försöker misstänkliggöra Maud Olofsson och andra demokrater på nej-sidan genom att koppla ihop dem med allsköns extremister på yttersta höger- respektive vänsterkanten, som också driver nej-kampanjer.

Ett sådant, sällsynt skamligt försök från Expressens sida, avhyvlade vi efter förtjänst i gårdagens ledarspalt.

Det var till och med ännu värre än vad vi påstod i torsdagsledaren. Sedan ledaren skrevs har kvällstidningens politiska redaktör erkänt att det var på Expressens eget initiativ som det extrema och främlingsfientliga partiet sverigedemokraterna skrivit och sänt in hyllningsartikeln över centerledaren Maud Olofsson för publicering.

Den taktiska avsikten - att misstänkliggöra och smutskasta centerledaren inför valspurten - ligger i öppen dag.

I ledaren skrev vi aningslöst att skamgrepp, där olustiga figurer från politikens utmarker direkt inbjuds att medverka med nedsvärtande tidningsartiklar enligt den amerikanska formeln "guilt by association" ännu inte praktiserats i svensk politik.

Sorgesamt nog hade vi fel på den punkten. Det förekommer numera.

Mer läsning

Annons