Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkerheten stor om konsekvenserna

Annons

Kriget i Irak har nu pågått i mer än en vecka. Osäkerheten växer både om de ekonomiska och politiska konsekvenserna. Världens mest inflytelserika länder är inte överens sinsemellan. Opinionerna i länder som USA och England är långt från samspelta med ledarskapens beslut. Därför splittras FN:s säkerhetsråd, EU och Nato. Men därför splittras också opinioner i partier och regeringar som i England.

Trots vissheten om Saddam Husseins ruttna våldsregim äger inte anfall och invasion den opinionsmässiga och folkrättsliga grund som måste föreligga i umgänget mellan nationer och mellan människor. Lagen måste gälla.

Där lag inte finns måste lag skapas, som till exempel FN:s mödosamma bygge av internationella brottsdomstolar för krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter. Där hör Saddam Hussein hemma tillsammans med Milosovic och Mugabe. Maffiamordet på Djindjic - om än själv korrumperad - är ett dåd mot rättssamhället och den öppna demokratin.

Demokratin på gräsrotsnivå är förutsättningen för demokrati på alla nivåer. Makten måste alltid hållas i hampan av de som i val förlänat makten till andra. Att ha tillgång till lag och rättsväsende, där varje människas demokratiska och mänskliga rättigheter skyddas, är grunder för rättssamhällets uppbyggnad. Detta gäller lika för talibanfångarna på Guantanamo Bay som för misshandlade kvinnor i Falun.

Om inte lag upprättshålls efter principen "lika för alla" naggas förtroendet för rättssystemet i kanten. Om olika regler får gälla för olika människor eller olika nationer förlorar rättssystemet sin auktoritet och tillit. Det är just detta som händer regelverken i FN, EU och Nato. Dessa viktiga mellanstatliga mekanismer för konfliktlösning och att skapa folkrättsliga grunder för nationers agerande dras nu i tvivelmål av breda opinioner. Detta är den långsiktigare skadan av det som nu kommer att spelas ut på slagfältet. Missämja och misstro är sådd.

Vem ska bestämma vad en nation får göra och vilka vapen den får ha? Vem bestämmer över Nordkorea, Burma, Sverige, Frankrike och USA? Det finns bara ett svar på den frågan; det måste avgöras av regler och folkrätt i konsensus där alla, även de små nationerna är med.

Ingen enda kan bestämma över alla andra.

BO EKMAN

Mer läsning

Annons