Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkerhet om vården

Annons

Vårdcentralen i Älvdalen är den enda i Dalarna som drivs av ett privatföretag, Praktikertjänst. Verksamheten är offentligt finansierad och sker i samarbete med personalen vid vårdanläggningen. Men den framtida driftformen är osäker. Vare sig den nuvarande eller någon annan entreprenör har visat intresse för att ta ansvar för driften i Älvdalen i höst.

Sju olika företag har visserligen beställt handlingar hos landstinget för att kunna delta i en upphandling, men ingen intressent har fullföljt ett förmodat intresse av att få driva vårdcentralen. Både sjukvårdspolitiker och inte minst oroliga älvdalsbor funderar över vad ointresset kan bero på.

Den socialistiska landstingsledningen har inte gjort någon hemlighet av att de ansett att det nuvarande avtalet varit för dyrt i förhållande till kostnaderna för driften av andra vårdcentraler. Därför har förutsättningarna inför den nya upphandlingen förändrats på ett sätt som uppenbart gjort de privata aktörerna ointresserade.

Att driften i Älvdalen återgår till landstinget kommer att applåderas av den politiska ledningen. Ointresse för utomstående aktörer är väl dokumenterat från landstingsdebatterna.

Det kanske inte heller är någon tillfällighet att beskedet om Älvdalen kommer vid en tid då landstingsmajoriteten också sagt nej till regeringens förslag om att upphäva den så kallade stopplagen. En lag som just nu förbjuder alternativa driftsformer för sjukhus.(CG)

Mer läsning

Annons