Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orups glas och flytande luft

/

Annons

På ett fint vykort, föreställande den fantasieggande Ornässtugan, har Pion-Lennart skingrat okunskapens dimma. Jo, det finns en glaskonstnär. Han heter Bengt Orup och föddes 1916 och verkade som konstnärlig ledare på Johansfors glasbruk från 1952. Tack, Pion-Lennart för den upplysning.

På nätet fann jag att Orup också var grafiker och målare samt att han dog 1996. Hans verk verkar vara i stigande. Det finns flera sajter som erbjuder Orup olika arbeten "till bra priser" vad nu detta märkliga uttryck egentligen betyder. Och så över till någonting helt annat.

Minns läsekretsen monologen med Carl-Gustaf Lindstedt där han förtvivlat försöker få ett antal människor, anställda på ett stort varuhus, att springa till undsättning och rädda en dam som av okänd anledning hänger utanför ett av varuhusets fönster? Han kopplas från den ena avdelningen till den andra där han får ovidkommande frågor och han måste hela tiden förklara att han har sitt kontor mittemot varuhuset och att det är därför han upptäckt damens prekära läge. Lite som CGL kände jag mig i onsdags morse.

Under morgonpromenaden brukar jag passera ett ganska stort företag. Stående vid husfasaden finns en jättestor behållare som enligt texten ska innehålla Air Liquide och nitrogen. Mina kunskaper i kemi lämnar mycket övrigt att önska, emedan min engelska är bättre varför jag slöt mig till att behållaren innehåller flytande luft. Men vad var nitrogen?

Då jag närmade mig i onsdags hörde jag ett pysande, ganska högt ljud som verkade komma från behållaren. Vän av ordning och med vurm för mina medborgerliga plikter, ringde jag telefonnumret till det vaktbolag som tydligen hade i uppgift att se till anläggningen. Ingen svarade. Då ringde jag kommunen och bad att få tala med tekniska kontoret.

Damen i växeln ville veta vad ärendet gällde, varför jag förklarade det hela. Jaha, då får Du tala med Jansson. Han svarade och jag drog mitt ärende och berättade också att jag först försökte ringa bevakningsföretaget. Nej, sa Jansson, du har slagit fel nummer.

Jag hade läst fel på en nolla och en åtta, varför jag tackade Jansson och ringde vaktbolaget igen. Någon svarade och jag upprepade ännu en gång min belägenhet och tyckte att jag hade gjort mitt, men icke. Han svarade att han skulle koppla mig till någon vars namn jag inte uppfattade och så sa han "dröj lite", innan jag hann protestera.

En påtagligt sömndrucken stämma svarade i andra änden. Än en gång berättade jag om behållaren och pysandet. Det hjälpte inte, han verkade för trött så jag drog det hela igen inklusive vägbeskrivning. Sedan la jag på luren.

När jag kom hem surfade jag ut på nätet och fann följande: Luften omkring oss består av två ämnen; syre och kväve (även kallat nitrogen).

Mer läsning

Annons