Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsayra i politiken

Annons

Främlingsfientliga sverigedemokraterna behåller sitt tidigare mandat i Orsa fullmäktige och fick till och med några röster fler än i valet i höstas. Dessutom valde 43 invånare i Orsa att rösta med nationaldemokraterna.

Detta utfall i kombination med att flera etablerade partier, bland andra partierna i den nuvarande regeringsmajoriteten, gick tillbaka både i röstetal och mandat, visar att främlingsfientligheten har ett fäste i Orsa.

Under den visserligen korta, men ändå intensiva valrörelsen, har de politiska partierna lagt ned mycket energi på att få Orsaborna att avvisa sverigedemokraterna från kommunpolitiken. Men resultatet av söndagsvalet är ett trist bevis på att arbetet misslyckats.

Nu står Orsa inför en oviss politisk framtid. Den nuvarande regeringen med Ann Beskow, s, som kommunalråd får lämna över ledningen till en annan majoritet. Hur den kommer att formeras är svårt att säga i dag. Först på onsdag när alla poströster räknats blir bilden helt tydlig.

Orsavalets stora segrare heter sveriges pensionärers intresseparti, spi, som med två mandat gör entré i Orsapolitiken. Pensionärerna tillsammans med Sverigedemokraterna kan komma att få ett betydande inflytande i politiken i Orsa. I varje fall kommer inget av de mer etablerade partierna att kunna agera utan att få klartecken från sd och spi. Orsayran har därmed nått också politiken i Orsa. Det blir igen lätt uppgift att forma en slagkraftig majoritet i Orsa. Men väljarna har gjort sitt val och nu är det upp till de politiska partierna att visa invånarna i Orsa att de respekterar demokratin och gör det bästa av situationen.

Mer läsning

Annons