Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa-manifestation bådar gott inför valet

Annons

Nu är valrörelsen inför omvalet i Orsa i full gång. Den fick en rivstart i går kväll när Orsaborna samlades vid Slipstenstorget för att högtidlighålla minnet av förintelsens offer. Det blev samtidigt en bra manifestation för demokratin.

Förintelsens dag är instiftad av FN, men måndagskvällens möte utanför kulturhuset skulle inte ha lockat upp emot 300 personer om det inte varit för att invånarna känner olust inför de odemokratiska och rasistiska krafter som börjar bli synliga vid kanten av Orsasjön.

I valet i höstas tog sverigedemokraterna en plats i kommunfullmäktige och inför omvalet andra söndagens efter Vasaloppet, för att tala i kyrkliga termer, kandiderar ytterligare ett extremistparti, nationaldemokraterna till en plats i orsapolitiken.

Sverigedemokraterna fick 121 röster i septembervalet. Nationaldemokraterna vädrar morgonluft och tror sig ha funnit en särskild grogrund för odemokratiska och rasistiska krafter i Orsa.

Uppställningen och de många talen på Slipstenstorget i januarikvällen i tyder på något helt annat. Nämligen att Orsaborna skäms över utfallet av valet i höstas och att de till varje pris vill se ett högt valdeltagande den 16 mars. Det kan nämligen bli en garanti för att varken sverigedemokrater eller nationaldemokrater får säte i Orsas högsta beslutade församling. Omvalet har således blivit en möjlighet för de demokratiska krafterna i Orsa.

Av Orsas 5 389 röstberättigade i kommunvalet förra året var det drygt 4 000 personer som utnyttjade sin rättighet. Det innebar ett minskat valdeltagande med 1,8 procent i jämförelse med valet för fyra år sedan.

Det blir därför en viktig uppgift för de etablerade partiernas valarbetare att få de så kallade soffliggarna att bry sig om Orsa väl och ve och få dem att gå och rösta i mars.

Det sades många bra saker bland alla dem som talade på Slipstenstorget. Personligen fäste jag mig särskilt vid Renate Tegethoff-Jobs budskap till den stora publiken.

Renate, politisk verksam i folkpartiet, berättade om sin far som anslöt sig till nationalsocialisterna i 30-talets Tyskland. Hon berättade om sin mor som i det längsta försökte bistå en judisk familj, trots hot om "åtgärder" från den fruktade polisorganisationen gestapo. Till slut tvingades modern välja sin egen familjs säkerhet.

- Därför kan jag stå här i kväll. Men det är en slump, försäkrade Renate, och vädjade till folkmassan att alltid slåss för demokrati, men heller inte döma människor som ställts inför fruktansvärda val i livet.

När folket runt torget tänt marschallerna och tågat i väg mot Kommunhuset och fullmäktigemötet, blev det tämligen tomt och ödsligt utanför Ferlins konditori.

Men mellan kulturhusets och konditoriets väggar kunde jag ännu en god stund förnimma de många kloka ord som hann sägas den här kvällen.

Förhoppningsvis blir måndagens manifestation ett viktigt avstamp i valrörelsen. Söndagen den 16 mars får vi veta om gårdagskvällens och kommande upprop för demokratin i Orsa får avsedd effekt!

Det vill jag i varje fall gärna tro!

Mer läsning

Annons