Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa gör gemensam sak

Annons

Anledningen till maningen till besinning är Stjernkvists på tisdagen lanserade strategi mot främlingsfientlighet (med udden mot sverigedemo-

kraterna) - en strategi som denna tidning till nästan alla delar ställer sig bakom.

Stjernkvist vill:

Avslöja sverigedemokraterna. Peka på kopplingarna, inte minst de historiska, till nazism och kriminalitet. Visa på partiets odemokratiska metoder.

Bemöta argumenten. Lyfta fram deras lögner, överdrifter och "rena stolligheter". Slå hål på trovärdigheten genom korrekta fakta.

Inte bjuda på exponering. Inte göra dem intressantare än de är av egen kraft. Undvika att de blir vågmästare i demokratiska församlingar.

Partisekreterarna i de sju demokratiska partierna i riksdagen har redan kommit

i gång med samarbete om hur främlingsfientliga partiers inflytande ska kunna förhindras.

Eftersom främlingsfientliga partier skrämmande nog har 70 mandat i över 30 kommuner välkomnar tidningen samtliga demokratiska krafters samarbete.

Ett kraftfullt inslag i Stjernkvists föreslagna strategi är inte minst arbetet med att försäkra sig om att rasister inte blir vågmästare. Dessvärre har en ledande s-politiker i Kristianstad deklarerat att sd inte är så farliga, och sd svarade med att rösta fram en s-politiker som kommunstyrelsens ordförande.

Stjernkvist betraktar fallet som "en plump" och räknar med att samarbete inte ska förekomma på fler orter. I Dalarna blev sd-offensiven ett misslyckande överallt utom i Orsa.

Det är främst i Skåne som allehanda främlingsfientliga partier etablerat sig. Men sd finns också i hela fyra värmländska kommuner.

Hela landets blickar vänds i dessa omvalstider mot vad som händer i Orsa, där sd fick ett mandat i fullmäktige och där kryptonazistiska nationaldemokraterna också tycks vädra morgonluft.

Det är en bräcklig majoritet i Orsas kommunfullmäktige där fp, s och mp samlar 16 av 31 mandat.

Därför var det bra av fp, s, mp och v att "varudeklarera" sin politiska ambition och deklarera att de inte under några omständigheter kommer att samarbeta med de främlingsfientliga efter valet om de, vilket tidningen hoppas slippa, kommer in i fullmäktige. Det gör det lättare för väljarna att veta att en röst på dessa partier inte kan leda till genomslag för de främlingsfientligas politik.

M, c och kd i Orsa, som vi naturligtvis inte håller för det minsta främlingsfientliga, väljer en annan strategi vad gäller deklarationer i förväg. De siktar i stället på att kämpa ned sd-politiken i Orsa fråga för fråga.

Tidningen gläds åt att samtliga demokratiska partier ställer upp i den stora manifestationen mot rasism i sporthallen i Orsa på lördag, vilken förtjänstfullt invigs av Dalarnas landshövding Ingrid Dahlberg.

Bakom m, c och kd:s överväganden i Orsa anar tidningen att de inte vill bidra till sd:s struntprat om att det är det enda partiet som är emot ett samlat etablissemang.

Och det finns en sådan risk, men tidningen anser att "politisk varudeklarering" och samarbete mellan de demokratiska partierna är bra sätt att motverka de bruna krafterna i dalapolitiken.

Mer läsning

Annons