Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ormar i paradiset

Annons

Tre hakkors etsades under en sommarnatt - och bakom feghetens anonymitet - in i vägbanorna i och runt Tällberg. Färgen brändes in i vägbanan. Vägverket tvingades skrapa bort vägbeläggningen och lägga på ny asfalt för att rensa bort de fascistiska symbolerna.

Tällbergs byamän larmade Leksands kommunalråd Bo Pettersson för att få hjälp med detta - i dubbel bemärkelse - renhållningsuppdrag.

Tidningen uppmärksammade vandaliseringen i en artikel. Den lokala demokratin och opinionsbildningen fungerade.

Rasism, fascism och främlingsrädsla har vuxit i Europa under senare årtionden. I Frankrike har i år den judiska befolkningen utsatts för så vidriga övergrepp att Chirac tvingats göra en rad starka markeringar.

Terrorism är ständigt närvarande i Mellanöstern men också i många andra delar av världen.

Hakkorset symboliserar idén om att ett visst folk eller ras skulle vara "utvalt" och ha särskild rätt till herravälde. Också här i Dalarna har dessa strömningar varit livskraftiga. Under 30-talet inbjöds antropolog och rashygienist Bertil Lundman att resa landskapet runt och mäta skallar för att "vetenskapligt" påvisa rasmässiga skillnader mellan "hög- och lågpannade" bybor.

Med andra ord skulle skillnader mellan äkta och oäkta dalblod tydliggöras. Bakom Lundman stod delar av den samhällsbärande eliten - folkbildare, prostar, kommunalråd och lärare. Lundman presenterade regelbundet sina rikt illustrerade nonsensmätningar i Dalarnas hembygdsbok.

Ankarcrona i Tällberg, som gjorde mycket för svensk bygdekultur, hade på sin tid nära kontakt med nysvenska rörelser. I dag har sentida rörelser säte i Orsa kommunfullmäktige.

Hitler och nazityskland trodde på idén att ett herrefolk för evigt skulle kunna behärska alla andra. Men i dag är principen om den suveräna nationalstaten föråldrad. Nationer, religioner, folk, ekonomier håller mödosamt, ofta smärtsamt, på lära sig att leva tillsammans i allt tätare ömsesidigt beroende.

Säkerhet och stabilitet kommer inte i dagens värld om den enes dominans över den andre. Imperiernas tid är förbi. Så är till exempel den nuvarande amerikanska administrationen unilateralism ohållbar. Inte ens USA har makt eller legitimitet att upprätta världen efter eget skön.

Därför är till exempel det nya WTO-avtalet uppmuntrande steg på vägen, liksom den nya EU-konstitutionen, men faktiskt likaså de lokala reaktionerna på hakkorsen i Tällberg.

Den viktigaste frågan att ställa är inte längre: Vad kan Du göra för mig? utan Vad kan vi åstadkomma tillsammans?

BO EKMAN

Mer läsning

Annons