Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Orealistisk borgerlig budget måste ifrågasättas"

Annons

Falu Kuriren (1 juni) ondgör sig över att socialdemokraterna i Falun beslutat att inte ännu låsa sig för vilka budgetramar, som ska gälla under 2003.

Så här ligger det till:

Falu kommun kommer att ha ett kraftigt budgetunderskott vid årets slut. En del av det kan kanske hämtas in, men det är osäkert hur mycket. Går det riktigt illa kan underskottet bli ännu större. Det beror bland annat på att socialnämnden regelmässigt får extrakostnader under sommarmånaderna.

Intäktssidan är också osäker samt att ändrade politiska majoriteter kan ändra de ekonomiska förutsättningarna högst väsentligt. Skulle exempelvis moderaterna (vilka FK applåderar i samma dags ledare) få genomföra sitt budgetförslag i riksdagen efter valet, skulle Falun omedelbart gå miste om 80 miljoner kronor. Detta pratas det tyst om.

Att försöka lägga fast ramarna för 2003 nu, när 2002 års budget redan är satt ur spel tyder inte på något större ansvarstagande. Snarare spekulationer och det vill inte vi medverka till.

Huvudorsaken till att vi inte lägger fast budgeten för 2003 redan nu beror inte på, som FK antyder, att vi inte skulle vara kapabla till detta.

Vi har alltid beräknat och satt samman våra egna budgetförslag. Så gör vi även i år. Skillnaden nu är att det ekonomiska läget gör det meningslöst att redan nu lägga fast vilka siffror som ska gälla. 25 miljoner till det sociala och tolv till skolans ökade behov (som majoriteten gjort) är bara luftsiffror, som kan visa sig sakna all substans i höst. Skulle dessutom FK fråga majoriteten hur dess budget kommer till, skulle den med rodnade kinder tvingas erkänna att det är ekonomikontoret, som nästan helt och hållet hjälper dem att sy ihop budgeten. Frågan om ekonomikompetens diskuterar vi gärna!

Socialdemokraterna tänker inte lova guld och gröna skogar. Däremot vill vi tala om hur det ekonomiska läget ser ut, och vad vi kommer att prioritera, när det ekonomiska läget klarnat. Vi kommer att vara tydliga och ärliga om, vad vi tycker är viktigt. I slutändan får ekonomin visa i vilken takt vi kan utveckla och reformera. Att få plus och minus att gå ihop på papperet är inte svårt. Vi försöker att utifrån verkligheten ge en bredare beskrivning än bara några budgetposter. Sifferexercis kan vi också ägna oss åt, men vi tror att Faluborna vill ha mer besked än så!

JOHNNY GAHNSHAG

Mer läsning

Annons