Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvisan börjar på BB

Annons

Att nå någon form av rimlig och varaktig jämställdhet (total jämställdhet är möjlig endast i teorin) kräver dock betydligt mer än vad kvasivetenskapliga teorier och deras anhängare kan åstadkomma med hjälp av jämställdhetsmyndigheter och ombudsmän. På BB börjar till exempel en mycket olycklig uppdelning av kvinnor och män som med relativt enkla medel skulle kunna rättas till.

Blivande doktoranden i psykologi vid Stockholms universitet, ÅsaLinnea Davidsson, sammanfattade i går på tidningens debattsida vad det handlar om: "Jämställdhet handlar nämligen om grundläggande mänskliga rättigheter, om djupt rotade, fundamentala värderingar och beteenden.", skriver hon.

Visst är det väl just sådana värderingar som gör att exempelvis Falu BB tvingar hem nyblivna pappor mitt i natten?

Från den moderna miljön på förlossningsavdelningen, där blivande fäder på ett utomordenligt bra sätt får delta fullt ut i hela födelseprocessen, är nämligen steget långt till BB. På BB är det kamp om de få utrymmen som finns och många arga blickar som signalerar att nyblivna fäder egentligen inte har där att göra. Sådana är reglerna och tyvärr får alltså pappa sätta sig i bilen och åka hem även om klockan är halv tre på natten.

Den som har tur, är listig och påstridig kan få köpa logi - om det finns någon plats vill säga. Dessa regler gäller inte bara i Falun, de gäller på många håll i landstingens uråldriga BB-miljöer.

I dessa miljöer frodas djupt konservativa föreställningar om mamman som den överlägsna föräldern när det gäller omhändertagandet av barn. Det sitter bokstavligen i väggarna. Det borde självfallet vara lag på att pappan erbjuds möjligheter att sova kvar på BB tillsammans med sin familj så länge han vill och kan. Det borde vara självklart att han själv får ta hand om sitt barn från första början utan att BB-personal misstroget stirrar fast han gör fel.

Utifrån liknande möten med samhällets attityder under de första dygnen som pappa är det inte särskilt märkligt att många pappor redan från början känner sig reducerade till att spela en sorts biroll i föräldraskapet. Ordningen i landstingets BB-miljöer tillhör därför det som först måste förändras om allas våra värderingar skall förändras.

JONAS LERSTEN

Mer läsning

Annons