Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Onödig" byggstrejk!

/

Annons

Byggnads säger nej till ett bud som motsvarar 10,2 procents löneökning på tre år. Facket anser att nivån var 0,5 procentenheter lägre än vad som blev utfallet inom industrin. Men motsägs inte bara av arbetsgivarna. Även medlarna menar att byggnadsarbetarna gör en felaktig tolkning.

Därför gäller konflikten rimligen inte den totala lönenivån. Strejken har andra orsaker. Den handlar dels om arbetstidens längd, dels om förhandlingsrätten på de enskilda arbetsplatserna - frågor som borde kunna lösas förhandlingsvägen.

Det faktum att Byggnads medlemmar har löner som gör dem till högavlönade i LO-familjen innebär en uppenbar svårighet att skapa en allmän opinion till förmån för de motiv som drivit Byggnads ledning att så snabbt ta ut sina medlemmar i konflikt.

Enligt Byggnads egen förbundstidning som gjort en genomgång av lönerna på de omkring 200 bäst betala byggena runt om i landet, ligger förtjänsten ofta uppemot 160-170 kronor i timmen, vilket motsvarar en månadslön kring 28 000-3000 kronor. Snittlönen för samtliga LO-medlemmar ligger på 19 100 kronor.

Visserligen kan fackliga förbund inte driva löne- och avtalsrörelser med utgångspunkt från vad allmänheten kan antas ha för synpunkter på en specifik yrkesgrupp och deras löneläge. Men mot bakgrund av Byggnads agerande både i den så kallade Vaxholms-konflikten och efter utslaget i Europadomstolen om granskningsavgifterna har byggnadsarbetarnas fackliga organisation mest att vinna på att den här striden blir kortvarig.

Motivet för att komma till en snabb lösning måste också ge tydligt utslag i arbetsgivarens sätt att agera. Så här långt tyder också Byggindustrins reaktioner på att organisationen vill undvika att striden trappas upp. Vilken form av kvarvarande förhandlingsutrymme som finns ur arbetsgivarnas synpunkt är svårt att veta. Men det vore märkligt om låsningen mellan parterna skulle vara så total att det inte finns en chans för medlarna att snart finna en väg ut ur den besvärliga situationen.

Möjligen spelar det arbetstagarna i händerna att det just nu sjuder av liv i byggsektorn. Motparten, liksom byggprojektens beställare, vill till varje pris undvika att byggen stoppas och därmed fördyras. Byggmarknaden kan ta allvarlig skada om oenigheten mellan parterna skulle bli långvarig.

Förnuftet kommer förstås att segra. Utan att någon av parterna ensidigt kan hävda att just de blev konfliktens vinnare, kommer snart ett besked om att arbetsfreden är räddad. Alla frågor kommer inte att vara uppklarade, men tillräckligt många för att en "onödig" strejk kan läggas till handlingarna.

Mer läsning

Annons