Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omprövning under galgen?

Annons

Samtidigt öppnar landstingsstyrelsens ordförande, Alf Johansson (s), för ett fortsatt samarbete med privatföretaget Praktikertjänst AB för att säkerställa verksamheten vid vårdcentralen i Älvdalen!

Johansson hävdar på debattsidan i dagens tidning att landstingets tjänstemän fått order om att kontrollera innehållet i det underlag som låg till grund för den upphandling som innebar att privatläkarna avstod från att lämna något anbud på fortsatt verksamhet i Älvdalen.

Jag tolkar Alf Johansson sätt att formulera sig som att han kan tänka sig att lösa entreprenadfrågan förhandlingsvägen, all den stund han uttrycker en vilja att åtminstone skapa ett rådrum genom att förmå Praktikertjänst att förlänga den avtalsperiod som går ut i höst.

Upphandling av fem privata läkartjänster vid Ludvika norra och en öppning för en ny prövning av privatläkarbolagets möjligheter att fixa vårdcentralen i Älvdalen, tyder på ett pragmatiskt synsätt från landstingsledningen. Eller är det enbart en tvingande omprövning under galgen?

Verkligheten är inte nådig. Särskilt inte mot politiker som är satta att leva upp till givna löften och svara mot väljarnas krav. Kan den mjuknande hållningen rent av ses som ett försök att blidka den borgerliga oppositionen i landstinget inför risken att stödet från den partistödslöse Ken Swedenborg havererar?

Landstingets vänstermajoritet är som bekant bräcklig när den hänger på Swedenborgs närvaro. Är han borta från sammanträdet i landstingsfullmäktige får de borgerliga övertaget. Det är naturligtvis ett begåvat sätt att komma till tals med den borgerliga oppositionen genom att tillmötesgå dem i en så politisk central fråga som att inbjuda alternativa aktörer i det omfattande vårdåtagandet.

Mest sannolikt är ändå att landstingsledningen är ställd mot väggen. Ska landstinget i Dalarna klara att bemanna vårdcentraler och sjukhus måste rekryterarna pröva flera alternativ för att komma i land med uppgiften.

Landstingsledningens kunskap om att rekryteringsarbetet inte blir enklare de närmaste åren, är en usel tröst. Men med en förändrad och öppnare attityd till privata alternativ, kostnadsneutrala för vårdtagarna, öpnnas ändå en möjlig lösning.

Mer läsning

Annons