Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Om Gud vill ska vi vara i Nås vid midsommar"

Annons

För några veckor sedan berättade jag om ett brev jag fått från USA. I brevet efterlyste Robert W Rose eventuella släktingar i Nås. Roberts farfar, Sigfrids Erik Larsson, hade som 23-åring utvandrat från Nås till Moingona i Boone County i präriestaden Iowa. Han lämnade Nås 1869.

Några rader i tidningen med förhoppningen att det skulle finnas någon i Nåsbygden som kunde ge upplysningar kring några uppgifter i en brevväxling mellan Nås och Amerika under slutet av 1800-talet, gav effekt direkt! Många Nåsbor med släktforskningsintresse hörde av sig. Och inte bara Nåsfolk. Kulturchefen i Malung, Margaretha Hedblom, och mångårig släktforskningsexpert, ville också engagera sig.

I dag knyts banden åter samman mellan Nås och USA. Makarna Robert, eller Bob som han kallas till vardags, och Mira är nämligen på väg till Nås dit de kommer under förmiddagen!

Margaretha Hedbloms och Nåsbornas efterforskning har berett marken för besöket. Hedblom har både via telefon och e-post haft kontakt med makarna Rose. Därmed har hon fått veta att Bob är 80 år och hustrun Mira 81 år.

Kontakten har också gett besked om att Mira bott i Sverige en period och dessutom har vänner och bekanta både i Borlänge och Rättvik.

I Nås har bibliotekarie Britt-Marie Jonth förberett makarna Roses besök. Nåsbiblioteket har med åren utvecklats till något av en sambandscentral när det gäller släktforskning. Så hon är inte ovan uppgiften att ge service till människor som söker sina rötter eller vi ha släktforskningshjälp av annat slag.

När Bob och Mira kommer till Nås i dag blir det förstås besök i byn Malmsta varifrån Bobs farfar härstammar, möte med släkt och givetvis ett besök i Nås kyrka.

I mitten av maj skrev Mira Rose ett brev till Margaretha Hedblom: "Min man är så stolt för sina Sverigerötter och om Gud vill ska vi vara i Nås och Dalarna vid midsommar".

Nu är hon och maken här. Därmed har ännu en av många fantastiska släktforskningsuppdrag fått sin positiva upplösning.

Jag inser att det som händer i Nås i dag är ett att många, många fantastiska sommarmöten i Dalarna mellan människor från olika håll i världen.

Exemplet från Nås visar också vilken kraft och vilja det finns när vi vill söka våra rötter. Men också att det finns människor som är beredda att hjälpa till och som sitter inne med kunskap för att lösa problem.

Jag vet inte varför Bob Roses farfar flyttade från Nås. Knappast var det av samma skäl som förde folk från Nås till Jerusalem i slutet av 1800-talet. Men när Bob nu för första gången i sitt långa liv beträder marken i Nås kan det synas som ett märkligt sammanträffande att det sker i samma vecka som Ingmarsspelen åter spelas upp på scenen vid Storänget.

CHRISTER GRUHS, CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons