Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad mångfald gynnar vårdtagare och anställda

Annons

För ganska exakt ett år sedan släppte kommunalarbetarförbundet rapporten "Solidaritet och valfrihet i välfärden". Den visade klart och tydligt att kommunals medlemmar är positivt inställda till alternativa driftsformer inom vård och omsorg, till exempel privata och kooperativa företag. Personalen trivdes bättre, hade större inflytande på sitt arbete och kunde ägna mer tid åt patienterna med andra arbetsgivare än kommun och landsting.

Rapporten fick Göran Persson att gå i taket. Statsministern ägnade sitt tal vid kommunals förra kongress åt att angripa rapportens slutsatser att alternativ i vård och omsorg är bra för personalen. Resultatet blev att kongressen beslutade att dels omarbeta rapporten, dels fortsätta diskussionen om alternativa driftsformer vid förbundsmötet i Borlänge i morgon och på torsdag.

Socialdemokraterna och Göran Persson hade därmed ännu en gång visat att de vill förvägra vård- och omsorgstagare rätten att välja vårdgivare, samt personal inom vård och omsorg rätten att välja arbetsgivare. Någon valfrihet för personalen blir det inte med Göran Persson vid rodret.

När kommunalarbetarförbundet återkommer inför årets förbundsmöte, är det med ett förslag anpassat efter den socialdemokratiska partipiskan. En godtyckligt vald gräns om 80 procent av vården och omsorgen i en kommun eller i ett landsting ska vara offentligt driven. Resterande 20 procent kan utföras av exempelvis privata eller kooperativa företag.

I genomsnitt skulle förslaget innebära att andelen privata alternativ inom både sjukvård och äldreomsorg kan fördubblas. Det är självklart välkommet.

Problemet är att de kommuner och landsting som valt att gå före med förnyelsen och erbjuda personalen en större mångfald av arbetsgivare skulle hindras att fortsätta det nödvändiga reformarbetet. Vissa kommuner och landsting skulle till och med tvingas gå tillbaka i utvecklingen och åter överföra driften i offentlig regi.

Det stora felet med förslaget är att det fokuserar på vem som driver ett sjukhus eller ett äldreboende och sätter godtyckliga gränser för både patienternas och personalens möjligheter att välja bland en mångfald av alternativ.

För mig är det viktiga kvaliteten i vården och omsorgen, inte vem som utför den. Därför välkomnar jag alternativa utförare. En ökad mångfald ökar personalens makt.

Det är inte bara kommunals rapport som pekar på det positiva med alternativ inom vård och omsorg. Även andra jämförelser som gjorts visar att personal som arbetar hos privata vårdgivare trivs och mår bättre. Att underlätta mångfald minskar stress, utbrändhet och sjukskrivningar bland vård- och omsorgspersonal.

Till alla er som deltar vid kommunals kongress vill jag därför rikta uppmaningen att lyssna mer på medlemmarna och mindre på Göran Persson.

CHRIS HEISTER

Mer läsning

Annons