Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka stödet till anorektiker

Annons

Problemen börjar oftast med omotiverad bantning i kombination med individuella psykiska problem som kan komma ur press från omvärlden, ett sjukligt kontrollbehov eller en strävan efter att hela tiden vara perfekt. Resultatet kan exempelvis bli självsvält (anorexi) eller hets-ätning (bulimi).

Statistiken är alarmerande. Och värre blir det när man på tisdagsmorgonen i P1 morgon hör berättelsen om anorektikern Åsa Pehrsson som fick fel vård för sin sjukdom. Istället för specialistvård blev hon ordinerad allmänpsykiatri. Hon är inte ensam.

Mer än hälften av alla patienter får fel vård, enligt experter som radions Ekot har varit i kontakt med.

Pernilla Aderheim som är behandlare på allmänpsykiatriska kliniken City i Stockholm tror att de yngre personerna har lätt att ta efter varandras destruktiva beteenden. Och runt om i världen har pro-anorektiska rörelser börjat komma fram. En sökning via en vanlig sökmotor på Internet ger många tips på sidor där man kan få uppmuntran för sin anorektiska livsstil. Att ha anorexi idag innebär för många ett utanförskap i samhället och många drar sig kanske därför till rörelserna för att finna likar och stöd.

Dagens sjuka skönhetsideal spelar förmodligen en viktig roll när det kommer till varför så många unga tjejer börjar med omotiverade bantningar. I de allra flesta veckotidningar visas ideligen bilder på sunda, smala tjejer. Oavsett om läsekretsen är manlig eller kvinnlig ser tjejerna likadana ut, oftast lika lättklädda och med timglasmidja. Tidningarna är sedan fyllda med tips på hur man lever sunt, recept, träningstips - allt går att finna. Det finns inte heller särskilt många tjejer i tretton-årsåldern som inte har läst om hur ett väl fungerande sexliv bör vara. Men det kanske inte är särskilt många av dessa tretton-åringar som över huvud taget har ett sexliv. Det är inte underligt att det finns tjejer som känner att de inte klarar pressen att leva upp till "veckotidningstjejen".

Att finna en lösning på ätstörningsproblematiken och förhindra att fler fastnar i fällan är inte lätt. Men en viktig del i kampen är de tidigare nämnda veckotidningarna. De måste sluta med att köpa in bilder på anorektiska modeller och i stället visa upp tjejer utan ätstörningsproblem.

Samhället måste också på ett mer aktivt sätt uppmuntra tjejer att tycka om sig själva som de är, för att förhindra pressen utifrån. Om en tjej sedan nödvändigtvis vill banta måste hon vara medveten om hur hon ska gå till väga och om det över huvud taget är lämpligt. Det är också viktigt att det också alltid finns psykologer ute på skolorna för att redan i ett tidigt skede kunna hjälpa de som börjat tvivla på sig själva.

Samhället behöver starka tjejer som tror på sig själva och som inte blir själv- destruktiva innan de ens fyllt sexton. Ätstörningar är ett stort problem som borde få mer uppmärksamhet i media idag för att kunna rädda alla de tjejer och även de killar som lider av sin sjukdom.

Mer läsning

Annons