Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ointresset för språk

Annons

Svenska elevers tilltagande ointresse för språkstudier, och engelskans dominans på övriga kulturspråks bekostnad, avhandlades på ledarplats onsdagen den 9 mars. Per Sillén, ingenjör vid Banverket i Borlänge, har ytterligare synpunkter i ämnet.

Brev till ledarsidan

Kan den huvudsakliga förklaringen vara att svensk tv-, radio- och musikunderhållning mer än i något annat land låtit engelskan slå ut övriga europeiska språk?

Danska tv-reportrar intervjuar aldrig en tysk på annat än tyska, svenska normalt på engelska. Tyska är EU:s mest talade språk.

När jag började abonnera på kabel-tv hos Telia ingick en fransk och en rysk kanal i grundutbudet. Med privatiseringen ersattes båda av amerikanskt dravel. Att protestera var som att köra huvudet i väggen, till och med på Marita Ulvskogs departement.

Titta på platsannonser. Där krävs i många fall goda kunskaper i engelska, men ytterst sällan i något annat språk.

Bor man på ett svenskt hotell kan det förekomma att mycket information enbart ges på engelska, och att alla ickesvenska tv-kanaler sänder på engelska. På tjänsteresehotell i resten av Europa (utom i England) är utbudet spåkligt blandat.

Personligen tycker jag det är botten att Sverige tävlar med engelska vistexter i Melodifestivalen.

Hälsningar

Per Sillén

Svar direkt:

Engelskans fullständiga dominans som världsspråk må man gilla eller ogilla. Varje annat så kallat världsspråk, inklusive esperanto, förefaller chanslöst i konkurrensen.

Internets svindlande snabba utveckling torde ytterligare stärka engelska språkets ledning.

Att melodifestivaler och andra starkt kommersiella jippon prioriterar engelska är självklart. Det handlar ju om att nå så stora tittargrupper som möjligt.

Om man enbart ser språket som ett kommunikativt redskap, borde kanske engelska ytterligare prioriteras internationellt, så att vi får ett fungerande världsspråk och framtidsvis slipper plugga tyska, franska och spanska i skolorna? Endast respektive lands modersmål plus engelska som skolspråk således.

Vad säger läsekretsens språkentusiaster om vårt medvetet vinklade förslag?

Hälsningar

Hans Lindquist (pol red)

Mer läsning

Annons