Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ögonblick som förändrar livet

Annons

Visst läser vi om det dagligen. Hör berättelser från bekanta och vänner. Ser på tv. Det handlar både om ofattbart stora vinster på spel och tragiska olyckor; de där händelserna och ögonblicken som förändrar liv på en sekund.

När någon har vunnit stora summor suckar vi lite avundsjukt och önskar att man själv kunde vinna en skaplig slant som skulle underlätta livet. Så finns det också de där obehagliga ögonblicken. Rattfyllon som kör ihjäl oskyldiga människor. Ett stort isflak som lossnar från ett tak och slår ihjäl någon på trottoaren.

I går upplevde jag under ett mycket kort ögonblick en känsla av att någon råkat ut för en katastrof. Jag hade bestämt mig för att äta lunch på golfrestaurangen och for i väg från staden. Det regnade oavbrutet men regnet bet inte på den härliga vårkänslan.

Efter en krök fick jag syn på en bil. Den hade voltat och låg på taket. Halva låg i diket och halva på vägen. Jag närmade mig och såg att den ena strålkastaren lyste och bilen var ganska illa ihoptryckt. Det var ingen tvekan om att det som skett hade gjort det väldigt nyligen. Jag stannade, drog ett djupt andetag innan jag tittade in i bilen. Tom. Jag har aldrig tidigare ringt 112 men gjorde det nu. Jo, larmcentralen hade full kontroll. En bärgare var på väg.

Jag körde vidare, mycket långsamt. Där fanns mycket riktigt en varningstriangel. Föraren hade tydligen klarat sig ganska bra. Men varför hade olyckan skett? Ett djur som plötsligt springer över vägen? En tappad cigarett? En mobiltelefon som ringer och som gjorde föraren ouppmärksam en bråkdel av en sekund?

Och tänk så fantastiskt många gånger det antagligen hänt att var och en av oss haft en fantastisk tur, utan att vi någonsin märkte det och aldrig får reda på det heller. De flesta människor brukar hävda att de jämt har otur, alltid väljer fel kö, aldrig har vackert väder på semestern och järnvägsbommarna går alltid ner.

Men vad händer den dag då bommarna har hängt upp sig?

Synpunkter? E-posta till: karin.rosen- crantz@daltid.se

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons