Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offer eller företagare

Annons

På Liberala ungdomsförbundets kongress som avslutades i söndags rasade en het debatt om sexköpslagen (där köparen, inte säljaren kriminaliseras) som resulterade att förbundet är för rådande sexköpslag. Men det var nära att åsikten ändrades då jasägarna endast vann med en röst. Förmodligen var röstsiffrorna från ungliberalernas kongress ganska talande för hela diskussionen kring sexköpslagen.

För hur ska man egentligen göra för att förbättra situationen för de prostituerade? Är det genom att kriminalisera kunderna eller säljaren, att legalisera hela verksamheten eller att förbjuda allt?

Statistik visar att sedan lagens införande har prostitutionen på gatorna minskat, liksom sexhandeln med utländska flickor. Samtidigt har många sexköp tvingats under jorden där det är svårt att kontrollera och försvara de prostituerades rättigheter. Men det handlar också om att göra marknaden så liten som möjligt för att hindra unga tjejer från att sälja sina kroppar.

Om alla prostituerade var som Roshina Sambo skulle lösningen på problemet vara mycket enkel. Då skulle prostituerade få jobba på samma öppna marknad som andra egenföretagare. Men nu är det tyvärr inte så. De prostituerade som i dag står på gatorna runt om i Sveriges städer håller inte sina huvuden högt och är inte stolta över sitt yrke. De flesta är unga, utblottade, påtända och olyckliga. För dem är det en sista utväg att sälja sina kroppar. Det är dessa kvinnor man måste tänka på i debatten, de som har det sämst. Blir de lyckligare eller inte om deras kunder inte tillåts köpa deras tjänster? Kommer de då lämna sina liv som prostituerade och ta jobb i kassan på Konsum eller kommer de att dras längre ner i sin misär?

Sverige har bara haft sexköpslagen i ungefär tre år, och det finns undersökningar som pekar åt olika håll. En del menar att den är bra, andra på att den är dålig. I den bästa av världar finns det inga som utnyttjas mot sin vilja, i den bästa av världar skulle sex endast säljas om det var det båda parter ville. Tyvärr är inte detta den bästa av världar och man tvingas att anpassa lagar efter verkligheten.

Detta är inte en fråga där det inte finns en sida vars argument till fullo väger över. Men tills vidare måste det ändå vara bäst att behålla sexköpslagen och vänta och se vad som händer. För det råder inga tvivel om att prostitution i de allra flesta fall är ett uttryck för mannens förtryck av kvinnan. Troligen kommer alltid prostitution att förekomma och då är det lika bra att försöka göra det bästa av situationen.

Mer läsning

Annons