Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offentlig sektor och framtidsrollen

Annons

I dag träffas uppemot 200 personer från olika grupperingar i samhället till ett tredje seminarium inom ramen för det arbete som pågår inom Framsyn Dalarna.

Syftet med seminarieserien är att människor i olika åldrar och med olika bakgrund, ska mötas för att diskutera hur Dalarna ska möta framtiden.

Mötet hålls i Mora och ämnet känns hyperaktuellt. Det ska handla om offentlig sektor som regional utvecklingskraft.

Just nu pågår ju en intensiv debatt om förändringarna inom ett av de viktigaste sektorerna i offentlig verksamhet, sjukvården.

Vi har redan läst och hört om olika "larmrapporter" när det gäller de strukturförändringar som anses nödvändiga för att Dalarnas sjukvård ska komma i ekonomisk balans.

När landstingsdirektör Elsa Lundmark tar till orda i eftermiddag är det därför säkert många som kommer att lyssna uppmärksammat.

Sjukvården berör i princip alla i länet. I tider av förändring kommer många känslor i dagen: otrygghet, ängslan, vrede och vanmakt över att inte kunna påverka.

Men i den sjukvårdsdebatt som pågår i länet måste också finnas utrymme för möjligheter. Livet måste gå vidare med de förändringar som politiker och andra beslutsfattare enas om.

Förhoppningsvis kommer visionen och öppenheten inför framtida möjligheter att vara större hos dem som i dag dyker upp i Mora, än vad jag tror att landstingets politiker förmår prestera när de ska slå fast en modell för Dalarnas framtida sjukvård.

Offentlig sektor är som bekant inte bara sjukvård. Vid mötet i dag ska det också diskuteras hur offentligheten kan bidra som regional utvecklingskraft.

Med inlägg av bland andra Lars-Ove Staff, Kvarnsvedens pappersbruk, Andrew Casson, Högskolan Dalarna, Kerstin Söderbaum-Fletcher, Söderbaumska skolan och Astrid Assefa, Dalateatern, är det upplagt för en spännande diskussion om offentlig sektors roll och utrymme i Dalarnas framtidsperspektiv.

Personligen hoppas jag att vi blir lite klokare i dag inför frågeställningen om den roll offentlig verksamhet ska spela i framtidens Dalarna.

Morgondagens rollfördelning är inte glasklar. I varje fall står vi inför förändringar.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons