Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obestyrkt om mobiltelefoner

Annons

I tidningen anmäls, 2004-09-22, i en artikel ett gemensamt pressmeddelande från de nordiska strålskyddsmyndigheterna. Meddelandet är att "Det finns inga vetenskapliga belägg för att mobil telekommunikation ger skadliga hälsoeffekter".

Trots detta skriver tidningen i en ledare den 15 oktober att "Telefon ger tumör" utan att i texten ange din källa för ett sådant påstående. Längre ner i texten står: "En intressant fråga är om samband finns mellan elöverkänslighet och benägenheten att utveckla tumörsjukdomar av strålning från mobiltelefoner av vissa typer"

Här görs två overfierade påståenden.

1) Man utgår från att "telefon ger tumör" och 2) att någonting som benämns elöverkänslighet är reellt.

Symptomen trötthet, svaghet, yrsel, diffus värk, sömnsvårigheter, minnesproblem, ögonirritation etc har funnits i alla tider och oftast har förändringar i miljön ansetts vara orsaken.(till exempel skrivkramp då man 1830 bytte gåspenna mot stålpenna).

Det vill säga diagnosen elöverkänslighet bygger på en symptombild som individen själv uppfattar som framkallad av elektromagnetiska fält.

Elöverkänslighet existerar inte inom läkarvetenskapen, eftersom det inte går att diagnostisera.

John Vallin

Svar direkt:

De braskande uppgifterna om samband mellan mobiltelefoni och en viss typ av tumörer stod att läsa i ett TT-telegram den 15 oktober . Ledaren utmynnade i slutsatsen att ytterligare vetenskaplig forskning är nödvändig, om vi vill nå säker kunskap om huruvida de, som anser sig vara el- och strålningsöverkänsliga har fog för sina farhågor eller om deras symptom beror av psykiska orsaker, såsom Du beskriver.

Någon alternativ väg till säker kunskap i det kontroversiella ämnet finns tyvärr inte.

Hans Lindquist

pol red

Mer läsning

Annons