Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt Hedemoradåd

Annons

Nej, nu får det vara nog! I lördags läste jag dödsannonsen över den unge Mattias Ström som slogs till döds på öppen gata i Falun. Mindre än ett dygn senare vaknar jag till nyheten om det brutala polismordet i Hedemora!

Vad är det egentligen som händer och sker mitt under sommaridyllen?

Jag känner mig alldeles handfallen. Upplever samma vanmakt som de flesta av oss. Vem ger sig rätten att döda en polis?

Hur ska jag kanalisera min ilska och upprördhet? Jag lyssnar på nyhetsrapporteringen i radio, ringer till några av tidningens medarbetare, men får ingen ro.

Jag tar bilen till Hedemora, småstadsidyllen,som åter igen förvandlats till en brottsarena av nationella mått. Men vore det inte för avspärrningarna i centrum, skulle jag inte haft anledning ana att något ovanligt inträffat i denna gamla köpmanstad.

Det sitter helg- och semesterlediga människor i några trädgårdar i en stad som är så generöst försedd med grönytor. Men på gator och torg är det tomt och ödsligt. Som om ingen vågar sig ut.

Vid stadens polishus är det inte heller någon aktivitet. Inte i nivå med vad Hedemorabon och kommunalrådet Gun Drugge (c) möjligen önskar att vore ett normalt tillstånd.

Men söndagen den 1 augusti är ingen normal dag i Hedemora, Dalarna och Sverige. En polis, make och förälder har mördats, samtidigt som hundratals unga roat sig på ungdomars vis några kvarter längre bort.

Det känns overkligt. Det är alldeles förfärligt! Därav naturligtvis tystnaden och bristen på aktivitet i Hedemora.

Redan när du läser den här texten är det möjligt att den utredande polisen presenterat ett möjligt motiv till mordet av polismannen i Hedemora.

Men det är lika sannolikt att polisen är utan spår när måndagsmorgonen gryr.

Det är visserligen ingen tröst i nuläget för polismannens anhöriga, men för den allmänna rättsuppfattningen oerhört avgörande; nämligen det faktum att polismord i Sverige alltid blir uppklarade.

Den ännu viktigare frågan: Hur vi ska kunna förskona oss från liknande brott i framtiden? Det är en fråga som kräver en djupare analys.

Låt oss till att börja med enas om att något gått fruktansvärt snett i det svenska samhället!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons