Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kvinnoparti?

Annons

Gudrun Schyman avslöjade via P1 häromdagen sina planer på att starta ett feministiskt parti. Naturligtvis kan man ironisera över en avsatt vänsterpartiledare som längtar tillbaka till politiken, på samma sätt som en gammal cirkushäst vill återvända till manegen. Icke desto mindre har ett feministiskt parti förutsättningarna att bli en politisk maktfaktor.

Hur meningsfull är feminism som politiskt program och budskap? Räcker det inte att slåss för social, juridisk och politisk jämlikhet för alla människor, oavsett ras, kön och etnisk härkomst? Vi överlåter spörsmålet till ideologiskt sinnade läsare för ytterligare begrundan.

Kanske man kan säga att feminismen utvecklats till en stridbar kamprörelse med egna traditioner och därför kan ha ett behov av att manifestera sig som särskilt politiskt parti.

Den naiva frågan om ett visst parti "behövs" eller ej, kan endast de i anden brinnande tillskyndarna besvara, varpå väljarna ger det ultimativa beskedet vid valurnorna.

Till det politiska spelet hör att etablerade partier undantagslöst beskriver branschens nykomlingar som komplett överflödiga. Så sade man om både kristdemokraterna och miljöpartiet vid debuten.

Är Gudrun Schyman självklar ledare för ett nybildat feministiskt parti med välavvägt vänsterstuk?

Schyman är förvisso en styv taktiker med stor karisma ooh populistisk talang. Ändå kan hon vara en förbrukad kraft i politiken. Schyman fockades från partiledarskapet i sitt nuvarande parti, sedan hon fällts för skattefiffel. En inte minst på vänsterkanten ytterst allvarlig försyndelse, som gör henne politiskt sårbar i rollen som partiledare för ett nytt parti.

Man får inte glömma att ett vänsterskruvat feministiskt parti med Schyman som ordförande ofelbart blir en svår konkurrent till vänsterpartiet i kampen om likartade väljargrupper. Med synnerligen hårda tacklingar mellan Schymans förra och nya parti som följd. Erfarenhetsmässigt vet man att de ettrigaste bataljerna brukar utspelas mellan rörelser och personer som läromässigt står varandra nära och därigenom utvecklas till varandras hätska rivaler. Iakttagelsen gäller såväl politik som religion - två företeelser med åtskilligt gemensamt.

Liberala Expressen utropade i går före detta statsrådet, nuvarande Brasilienambassadören, Margareta Winberg till det tilltänkta feministpartiets "drömledare". Winberg är ett politiskt hetare namn än Schyman. Inte minst därför att det föreslagna arrangemanget skulle uppfattas som Margareta Winbergs spännande revansch mot Göran Persson. En liten hämnd för statsministerns konstgrepp att focka henne med "befordran snett uppåt" genom utnämningen till svensk ambassadör i Brasilien.

Många besvikna s-väljare och s-kvinnor som ogillar Göran Persson kan antas rösta på Margareta Winberg som ledare för ett nybildat feministiskt parti, och därmed allvarligt försvaga det socialdemokratiska regeringspartiet i nästa riksdagsval.

Vi ska inte helt utesluta möjligheten att slika kalkyler också återfinns i underlaget till Expressens förslag. Ett nytt feministiskt parti skulle avsevärt ändra de politiska styrkeförhållandena i Sverige - till socialistblockets nackdel.

Mer läsning

Annons