Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hot från Dalacentern

Annons

Egentligen borde det finnas en bra grund för att bönder och arbetare skulle kunna samarbeta i Dalarna i det kommunalpolitiska livet . Men inte minst socialdemokrater av typen Göran Greider i Dala-Demokraten, med sitt förhärligande av den så kallade demokratin i Östtyskland, omöjliggör givetvis alla politiska närmanden mellan arbetare och bönder i Dalarna.

När nu hans kollega på tidningens ledarsida börjar överväga orsakerna till varför inställlningen i Dalarna kan vara så i grunden centervänlig och att denna inställning kan komma att påverka valutgången senare i höst, är frågeställningen givetvis viktigare för sociademokratin än för länets borgerliga partier. Finns det i framtiden ett tänkbart samarbetsklimat?

I den kommunala verksamheten, liksom i den landstingsekonomiska har socialdemokrater och centern haft lättare att hitta varandras ståndpunkter än vad varit möjligt mellan till exempel socialdemokrater och moderater, som inte så sällan brukar hitta gemensamma politiska ståndpunkter Det går inte att utesluta att socialdemokrater och moderater, vars personliga bakgrund innebär en Stockholmserfarenhet leder dem till politisk samsyn i centrala och nationella frågor.

Centern i Dalarna har flera politiska företrädare som är mycket tydliga i sina ledarroller. Vi behöver bara erinra om Bertil Daniels i Leksand och hans efterföljare Bo Pettersson, Jonny Jones i Rättvik, Jaak Kerstell i Gagnef, som med stor säkerhet överlämnar sitt ämbete till Anders Ahlberg i valrörelsens sista dagar, för att inte tala om centerns manifestation i Mora där idrottsledare och företagare vill ta på sig ett politiskt som saknar motstycke i svensk kommunalpolitik.

Var i Dalarna kan moderater, socialdemokrater och folkpartister mönstra denna uppsättning av politiker på lokal nivå som vill uträtta något för sin hembygd, som centerns folk? Det finns följaktligen full förståelse för Dala-Demokratens fruktan för centerns möjliga framgångar i ett kommande kommunalval.

Mer läsning

Annons