Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lagar och regler om avvisning dröjer alldeles för länge

Alla vet att många av dem som fått avslag på sin asylansökan inte kommer att lämna Sverige frivilligt, och att det därför behövs åtgärder för att se till att fler avvisas. Ändå tar det mer än ett halvår innan Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården svarar på regeringens förfrågan. Regeringen måste agera. Nu. Och dessutom måste regeringen stoppa avvisningar av arbetskraftsinvandrare på grund av småsaker.

Annons

Sverige har reglerad invandring. Det är inte fritt för vem som helst att få flytta till Sverige och bosätta sig här.

Däremot har alla rätt att ansöka om asyl i Sverige. Så har också väldigt många gjort de senaste åren, med en topp förra hösten.

Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) har varit tydliga med att de som inte får asyl måste lämna Sverige. Det är bra. Men ord räcker inte. Det krävs skarpa förslag som gör det lättare för Polisen att avvisa dessa personer.

Många av de asylsökande kommer att få stanna. Men inte alla.

Hittills har Sverige varit dåligt på att få asylsökande som inte får stanna här att lämna landet. Trots att svenska myndigheter har genomfört en del åtgärder de tre senaste åren, så har förmågan att avvisa personer från Sverige inte blivit bättre.

Det här framgår av en rapport som Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården tagit fram. De tre statliga myndigheterna fick i våras uppdrag av regeringen att ta fram förslag på hur man kan få fler av dem som fått avslag på sin asylansökan att lämna Sverige.

Nu har förslagen kommit. Bland annat vill Polisen kunna tvångsvisitera och göra husrannsakningar hos asylsökande för att få fram gömda id-handlingar. I rapporten föreslås också mer samordning mellan myndigheterna och att fler skall ha skyldighet att berätta var de befinner sig. Förslagen är bra, även om de troligen inte räcker.

Det här är svåra frågor. Det gäller att hitta rätt avvägning mellan å ena sidan målet att avvisa dem som inte har rätt att stanna i Sverige, och att å andra sidan värna integritet och humanitet. Det vore till exempel orimligt om skolor skulle tvingas tipsa polisen om skolelever som de tror saknar uppehållstillstånd.

Trots detta är det svårt att förstå varför det tar så lång tid innan något händer. Alla vet att många kommer att få avslag på sin asylansökan och att många inte kommer att lämna Sverige frivilligt, och att det därför behövs åtgärder för att se till att fler avvisas. Ändå tar det mer än ett halvår innan Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården svarar på regeringens förfrågan. Flera av de tre myndigheternas förslag kräver lagändringar, vilket innebär ytterligare många månaders fördröjning. Och ju längre tid det dröjer, ju fler hinner gå under jorden. Skuggsamhället växer.

Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) har varit tydliga med att de som inte får asyl måste lämna Sverige. Det är bra. Men ord räcker inte. Det krävs skarpa förslag. Nu.

Regeringens senfärdighet gör också att många utvisas, trots att de borde få stanna. Det senaste året har det förekommit en mängd fall där personer som arbetskraftsinvandrat till blivit utvisade från Sverige på grund av småsaker, till exempel att arbetsgivaren gjort misstag vid inbetalning av någon avgift.

Många sektorer har i dag brist på utbildad arbetskraft. Det hämmar den svenska tillväxten. Arbetskraftsinvandring är ett bra sätt att minska detta problem. Då är det helt orimligt att utvisa arbetskraftsinvandrare på grund av obetydliga administrativa misstag.

Riksdagens socialförsäkringsutskott uppmanade också nyligen regeringen att se över lagen. Men regeringen tvekar, och den utredning som behandlar frågan är försenad.

Det rimliga är, som Centerpartiet föreslår, att inga arbetskraftsinvandrare utvisas innan en ny lag har trätt i kraft. Även här måste regeringen agera. Nu.

Mer läsning

Annons