Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny väpnad fritagning

Annons

Fler skjutvapen inklusive automatvapen inom anstaltsmurarna ökar risken för fritagningar, där interner beväpnar sig genom att antingen överfalla och avväpna vakter eller stjäla vapen och ammunition ur fängelsets förråd.

Polisen riskerar då att mötas av automateld från revolterande interner, då den kommer till vakternas undsättning.

En otäck upptrappning av väpnat våld har redan inträffat i samhället. Kommer ökad beväpning hos anstaltsvakter liksom hos polisen att ytterligare driva upp våldsspiralen, genom att båda sidor räknar med skottväxling vid olika incidenter och därför själva bokstavligen försöker "komma först till skott" vid konfrontationer?

Risken är uppenbar. En sådan upptrappning ska i det längsta undvikas.

Saken har emellertid ytterligare en viktig aspekt: Polis och vaktpersonal får aldrig under några omständigheter beväpningsmässigt hamna i underläge gentemot den väpnade kriminaliteten. Det är de kriminella kretsarna som på eget initiativ svarat för den ökade vapenanvändningen. Kriminella MC-gäng har emellanåt haft både automatkarbiner och pansarskott i arsenalerna.

I denna sorgliga utveckling tvingas ordningsmakten delta, av det enkla skälet att den aldrig får hamna i underläge gentemot kriminaliteten.

Om den organiserade kriminaliteten i ord och framförallt handling skulle visa att den verkligen vill trappa ned våld och våldsrisker genom att avstå från skjutvapen, ska självfallet polisen signalera en motsvarande målsättning - "Vi skjuter inte på er, så länge ni inte skjuter på oss eller praktiserar sådant våld, som tvingar oss att använda skjutvapen".

Tillräckliga kontaktkanaler torde trots allt finnas mellan kriminalitet och ordningsmakt/kriminalvård för att ett fungerande "gentlemens agreement" skall vara möjligt - trots att vissa inte allt igenom gentlemannamässiga kretsar och krafter berörs av arrangemanget.

Mer läsning

Annons