Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vänster på väg?

Annons

Vilsna vänsterpartister är välkomna till miljöpartiet, försäkrar språkröret och tillägger att hans parti "är ett modernt vänsterparti, som arbetar för en rättvis fördelning, solidaritet och global rättvisa".

Inte alldeles oväntat väcker Erikssons utspel avsevärd indignation inom vänsterpartiet.

Om miljöpartiet kan förvisso åtskilligt sägas. Vilket vi emellanåt också gör här i ledarspalten. I ett avgörande avseende skiljer sig emellertid miljöpartiet fördelaktigt från vänsterpartiet - miljöpartiet har aldrig odlat kontakter med läskiga person- och enpartidiktaturer.

Inte heller har framstående "maskrosor" på det ideologiska planet vurmat för "proletariatets diktatur" eller förespråkat demokratins och yttrandefrihetens avskaffande i Sverige.

Liberaler och andra demokrater kan därför problemfritt respektera miljöpartiet som ett demokratiskt trovärdigt parti. En helt annan sak är att man ofta kritiserar miljöpartiet i energi- och tillväxtfrågorna.

Vänsterpartiet däremot dras fortfarande med sitt gamla antidemokratiska arvegods. Trots uppriktga och upprepade demokratiseringsförsök fortsätter det gamla antidemokratiska arvet att plåga Lars Ohlys parti.

Vid senaste kongressen höll vendettorna mellan förnyare och fundamentalister på att spränga partiet. Förnyarna återfinns i gruppen "Vägval vänster", som Peter Eriksson nu uttryckligen vänder sig till i sina rekryteringsförsök. De vill åstadkomma ett närmast vänstersocialdemokratiskt parti, vilket vänsterpartiet var i begynnelsen 1917.

Motståndarna är gammelkommunister, som inte gått till Moskvatrogna utbrytarsekten APK, revolutionära marxistleninister samt medlemmar med specifika band till Kuba, Nordkorea och andra diktaturer.

Detta antidemokratiska arv utgör en svår belastning som under partiets hela historia fortlöpande skadat dess trovärdighet och ställt det i en skamklass för sig bland svenska riksdagspartier.

Därför hoppas vi att Peter Eriksson lyckas i uppsåtet att rekrytera demokratiskt sinnade, grundligt diktaturtrötta medlemmar och väljare från vänsterpartiet till miljöpartiet, så att en ny, demokratiskt trovärdig vänster uppstår.

Vi är väl medvetna om att ett sådant förstärkt miljöparti blir en betydligt svårare motståndare för liberaler att tampas med i de viktiga energi- och miljöfrågorna. Låt gå för det! En sådan demokratiskt trovärdig vänstermotståndare är likväl att föredra. En motståndare att uppriktigt respektera.

Mer läsning

Annons