Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny pärs för Persson

Annons

På presskonferensen i tisdags behagade en segerviss Sören Wibe citera Julius Caesar:

- Jag har gått över Rubicon!

Huruvida Wibe även ska få användning för ett ännu mer berömt Caesarcitat - "Jag kom, jag såg, jag segrade" - återstår emellertid att se.

Sannolikt lyckas Wibe i sitt första uppsåt, att åstadkomma en intern omröstning inom partiet.

Enligt SAP:s egna statuter behöver endast fem procent (motsvarande drygt 6 000 medlemmar för närvarande) av partimedlemmarna kräva intern omröstning i en fråga för att begäran ska bifallas.

I sitt upprop kräver Sören Wibe "att förslaget till ny konstitution för EU ska avgöras i en allmän folkomröstning."

Att skrapa ihop de nödvändiga drygt 6 000 namnunderskrifterna blir säkert lätt. Stort missnöje med Göran Persson råder inom rörelsen. Många medlemmar är emot EU över huvud taget. Allmänt missnöjda medlemmar torde här göra gemensam sak med den kroniskt EU-fientliga partivänstern och skriva under Sören Wibes krav. En namnunderskrift är föga förpliktigande.

Sannolikt får Wibe den medlemsomröstning som han kräver. Kanske kommer merparten röstande medlemmar att stödja kravet på svensk folkomröstning om EU-grundlagen och därmed gå käpprätt emot partiledningens/regeringens linje.

En eventuell Wibeseger i sossarnas interna omröstning innebär naturligtvis inte att regeringspartiet i riksdagen automatiskt börjar plädera och agera för en folkomröstning.

Partikongressen kan faktiskt strunta i medlemsomröstningen och vidhålla partiets och regeringens hittillsvarande linje - som är att frågan om EU:s grundlag ska avgöras av Sveriges riksdag. En stark riksdagsmajoritet, väl förankrad på ömse sidor om blockgränsen, vill inte ha folkomröstning.

Man bör heller inte glömma att socialdemokratiska partiledningar av hävd besitter avsevärd rutin i konsten att domptera motspänstiga partikongresser. Därvid brukar det berömda redaktionsutskottet spela en avgörande roll i konsten att så sent som möjligt på kongressens avslutande dag - när ombuden vill resa hem och har tåg att passa - presentera ett nyskrivet förslag, vars sanna innebörd endast de invigda riktigt begriper.

För statsminister Persson personligen innebär Wibes, sannolikt framgångsrika, kampanj för medlemsomröstning ännu en svår prestigeförlust, som han knappast har råd med inför valrörelsen, som för honom torde te sig mer än tillräckligt problematisk ändå. Ett nederlag för regeringslinjen i denna medlemsomröstning blir ytterligare lök på laxen.

Socialdemokratins legendariska partidisciplin är inte längre vad den varit. Den berömda partipiskan har bestämt tappat stinget.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons