Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kanaldebatt?

Annons

Byggfacket i länet har skickat ett brev till infrastrukturminister Ulrica Messing med en begäran att utredningen om samhällsnyttan av en kanal från Siljan till Östersjön, dalakanal, fullföljs.

Att utredningen aldrig slutförts måste bero på att politikerna, både dalariksdagsledamöterna och ministrarna i regeringen, aldrig riktigt trott på Dalälven som transportled.

Projekt av den här omfattningen och till de miljardkostnader det handlar om, är politiskt re(s)erverade för Norrbotten Hallandsåsen...

Riksdagens majoritet vill inte omedelbart ge jägarna rätten att avliva ett rovdjur som anfaller en hund eller ett annat tamdjur. Den nuvarande lagstiftningen gör det möjligt att skjuta ett rovdjur först sedan djuret bevisligen gått till angrepp och åstadkommit skada. Mycket av den stundtals hätska vargdebatten i Dalarna skulle snabbt tonas ned om regeringens översyn av innehållet i paragraf 28 i jaktförordningen innebär att tamdjursägaren kan skjuta en varg i akuta skadesituationer.

Därför är viktigt att regeringens arbete inte drivs av feghet utan av vishet.

Tyst om tågen

Trots att kulturgeologen och professorn Erik Westholm var så skoningslös i sin kritik om de obefintliga politiska protesterna mot SJ:s nedklassning av tågtrafiken mellan Stockholm och Dalarna, är det fortfarande alldeles tyst från både riksdagens dalabänk och kommunalråden i region Dalarna.

Inte ens Dalabanans intresseförening, ännu mindre SJ, har gått i svaromål.

Tystnaden kan bara tolkas som att Erik Westholms kritik är ytterligt befogad.

Mer läsning

Annons