Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nuder sviker vallöfte

Annons

Hur länge kan ett vallöfte upprepas utan att infrias? Vilken trovärdighet får då kommande löften? Kan man lita på regeringen?

Frågorna hopar sig sedan finansminister Pär Nuder druckit kaffe med riksdagsjournalisterna i går. Och svaret är nej, man kan inte lita på regeringen, i alla fall inte vad gäller sjukförsäkringen, om man får tro Per Nuder.

Genom att helt oprovocerat flagga för att socialdemokraterna kommer att svika löftet om att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen gav han den borgerliga oppositionen en gratischans. Där ser ni, socialdemokraterna är inte att lita på, kommer det nu att heta.

Redan 1996 lovade statsminister Göran Persson att inkomsttaket i sjukförsäkringen skulle höjas från 7,5 till 10 basbelopp. Från en månadslön på cirka 25 000 till ungefär 33 000. Men trots att snart tio år har gått har höjningen inte blivit av.

Löftet har bara upprepats, senast i socialdemokraternas valmanifest inför valet 2002. När det inte gick att uppfylla höjningen efter valet var beskedet att det skulle ske "under mandatperioden".

Men nu tvivlar alltså Pär Nuder på att det kommer att gå, trots "de urstarka offentliga finanserna". Mer pengar till kommunerna och arbetsmarknadsåtgärder måste gå före enligt finansministern.

Slutgiltigt besked ska komma i höstens budgetförslag. Men det rådde i går ingen tvekan om vad finansministern vill prioritera. Om han får som han vill tar socialdemokraterna ytterligare ett kliv från en av trygghetssystemens grundstenar, nämligen inkomstbortfallsprincipen.

Redan när Göran Persson utlovade höjda inkomsttak för snart tio år sedan var det för att slå vakt om sjukförsäkringens legitimitet. Om inte inkomsttaket höjs i takt med reallönerna blir det allt fler som inte får 80 procent av lönen när de är sjuka.

Det öppnar för privata sjukförsäkringar, vilket vi också sett på senare år, och att viljan att betala avgifter till det offentliga systemet avtar. Därför borde taket höjas, har socialdemokraterna argumenterat i samklang med framförallt folkpartiet.

Men inkomstbortfallsprincipen är alltså inte så viktig för Pär Nuder. Han avslöjade också en intressant tankegång när han skulle förklara varför regeringen tagit beslut om att höja taket enbart i föräldraförsäkringen.

"Det hade varit att skicka en felaktig signal med en generösare sjukförsäkring när sjuktalen är så höga." Enligt finansministern har alltså ersättningen betydelse för hur många som sjukskriver sig. En slutsats socialdemokrater annars brukar rygga inför.

ANDERS JONSSON

Mer läsning

Annons