Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har vi tröttnat!

Annons

Under lång tid och med stegrad intensitet är rovdjursfrågan het i våra kommuner. Gapet mellan den nationella rovdjurspolitiken och hur vardagen upplevs i norra Dalarna är gigantiskt. Framför allt handlar det om varg.

FaktaAlltför många närgångna vargar, incidenter mellan hund och varg eller mellan varg och tamboskap med skador och ofta död som följd. Acceptansen för Sveriges rovdjurspolitik är mycket kraftigt försvagad, bland många människor obefintlig.

Under det senaste året har Ann Beskow (s) i Orsa tagit initiativ till ett upprop kallat På rätt spår. Detta har kommunerna Orsa, Älvdalen, Malung, Mora och Rättvik ställt sig bakom. Det har också länsstyrelsens styrelse samt ett antal organisationer, som annars har lite olika infallsvinklar på rovdjurspolitiken. Socialdemokraternas partidistrikt har också ställt sig bakom och drivit frågan på olika sätt.

Glädjande kunde vi konstatera att tankarna i På rätt spår återfanns i en artikel skriven av jordbruksminister Ann-Christin Nykvist den 1 december 2005. Även regeringen tycks vilja det vi vill. Nämligen att den nationella rovdjurspolitiken måste ses över långsiktigt. Man måste få skydda sina tamdjur (det vill säga en ändring av paragraf 28 måste ske) och ansvaret och delaktigheten måste flyttas ner regionalt/lokalt.

Detta vill socialdemokraterna. Dessutom har det ena borgerliga partiet efter det andra gått ut med liknande ståndpunkter. Vad väntar regeringen på?

Detta är en fråga som inte tål att dras i långbänk. Vi kräver beslut-nu! Om det inte kommer konkreta förslag och beslut från regeringen i början av detta år, kan vi inte annat är tolka det som att regeringen antingen ännu inte förstått frågans dignitet eller struntar i den.

För all tydlighets skull vill vi säga att vi fortfarande vill ha en nationell rovdjurspolitik. Vi vill att rovdjuren ska finnas, men vi vill samtidigt hitta vägar där människor och djur kan leva tillsammans. Så är det inte i dag. En förändring krävs. Det är bråttom!

DANNY KAYE, AMERIKANSK KOMIKER OCH UNICEF-AMBASSADÖR. ANN BESKOW HERBERT HALVARSSON BENGT-ÅKE REHN JAN DAHLQVIST LARS-ERIK JANSSON KURT PODGORSKI SEXTETTEN UTGÖRS AV SOCIALDEMOKRATISKA LOKALPOLITIKER I KOMMUNERNA ORSA, ÄLVDAL

Mer läsning

Annons