Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir allianssamarbetet kärvare – och det är Anna Kinberg Batras fel

Annons

Ett bra samarbete kräver förtroende och respekt. Så var det inte riktigt i de borgerliga regeringarna 1976-1982 och 1991-1994. Det fanns en hel del misstro mellan partierna, och inte heller full respekt. Det gjorde att samarbetet hade vissa problem. Till exempel sprack regeringssamarbetet både 1978 och 1981.

Allianssamarbetet 2006-2014 fungerade bättre. Det fanns ett större förtroende mellan partierna och alla kände respekt för varandra och varandras åsikter.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra gick i torsdags ut och meddelade att Moderaterna vill ha en gemensam alliansbudget i höst, med syfte att fälla S-MP-regeringen. Hon hade inte diskuterat denna fråga med de övriga allianspartierna, utan dessa fick besked om att hon skulle göra sitt utspel i ett sms kvällen innan.

Allianssamarbetet fortsätter, men Anna Kinbergs Batras utspel har gjort att samarbetet mellan alliansens partiledare, och därmed mellan allianspartierna, nu kommer att bli mer kärvt än tidigare. Och detta är helt Anna Kinberg Batras fel.

Anna Kinberg Batras utspel innebar en stor förändring jämfört med vad hon tidigare sagt. Bara en dryg vecka innan hade hon sagt att hon inte ville ha en gemensam alliansbudget. Hon visste att Centerpartiet och Liberalerna inte ville ha en sådan gemensam budget.

Trots det diskuterade hon inte sin nya linje med sina partiledarkollegor Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Trots det försökte hon inte komma fram till en gemensam linje i en sådan strategisk fråga. Istället skickade hon ett sms om att hon hade ändrat sig och tänkte gå ut med detta offentligt.

Så gör man inte om man vill ha ett bra samarbete. Så gör man inte om man känner respekt för dem man vill samarbeta med.

Vissa hävdar att Anna Kinberg Batras utspel om en gemensam alliansbudget innebär att allianssamarbetet har spruckit, eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna i denna fråga inte tycker samma sak som Centerpartiet och Liberalerna. Inte minst Stefan Löfven och andra socialdemokrater hoppas säkerligen att så är fallet, och gör allt för att sprida denna åsikt.

Men så är det inte. Allianssamarbetet fortsätter, och även om man är oense i denna fråga, så bör man inte ha några som helst problem att ta fram ett gemensamt valmanifest eller bilda en gemensam regering. Partierna ligger så nära i många politiska frågor att detta inte är så svårt. Och i övriga frågor bör man kunna hitta en kompromiss.

Däremot har Anna Kinberg Batra inte visat respekt för Centerpartiet och Liberalerna. Det innebär att deras förtroende för henne har minskat, och att samarbetet mellan alliansens partiledare, och därmed mellan allianspartierna, nu kommer att bli mer kärvt än tidigare. Det kommer också att bli svårare att hitta de nödvändiga kompromisserna.

Och detta är helt Anna Kinberg Batras fel.

Mer läsning

Annons