Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu är det faktiskt Dalarnas tur!"

Annons

Hur statistiskt märkligt är det att du möter en just avgången landshövding på väg till ditt första möte med efterträdaren?

När jag i går var på väg till en arbetslunch med Ingrid Dahlberg mötte jag Gunnar Björk på gatan i Falun. Björk, numera bosatt i Gävle och med utredningsjobb i Stockholm, hade just avslutat ett styrelsemöte med Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund, där han fortfarande är ordförande. Björk var solbränd och avspänd och tycktes njuta av livet även om han för dagen var nedstämd efter beskedet om Tommy Forss bortgång.

Dessutom var han lite harmsen på mig, för vad jag skrivit i samband med att Gunnar Björk lämnade landshövdingejobbet. Björk ville inte tillstå att han, vilket jag påstått, sökt råd och dåd hos sina partikamrater i centern när viktiga frågor stått på länsstyrelsens dagordning.

Nåväl, nu skildes vi som vänner med en ömsesidig hälsning till våra fruar och jag drog vidare mot mitt första personliga möte med vår nya hövding.

Ingrid Dahlberg tog emot i den magnifika, men inte pråliga, representationsvåningen i Residenset vid Åsgatan.

När jag nära två timmar senare lämnade landshövdingen åt fortsatta plikter, hade jag lätt att konstatera att mitt intryck av vår nya landshövding består; Ingrid Dahlberg har en offensiv vilja att uträtta något bestående för Dalarna. Eller för att uttrycka saken med hennes egna ord: "Nu är det faktiskt Dalarnas tur!".

Vårt lunchsamtal kom i allt väsentligt att handla om länets kommunikationer och infrastrukturen i stort. Under landshövdingens pågående "Eriksgata" har hon sannerligen blivit varse standarden på vägar och kommunikationernas status i vårt avlånga landskap.

Ingrid Dahlberg noterar lakoniskt att det "fungerar ju inte precis som med Mälardalsbanan!".

Det är en glädje att se Ingrid Dahlbergs engagemang för sitt nya jobb. Samtidigt som hon utstrålar ett mått av svalka som jag tror blir till stor nytta när olika lobbygrupper nu står på kö för att få landshövdingens gunst.

Vi kom också att tala om hur Sverige ska styras i framtiden och Ingrid Dahlberg erinrade mig om en utredning som ska börja arbeta efter valet med uppdrag att komma med förslag om hur många beslutandenivåer vi ska ha i Sverige. Dagens tre nivåer, staten, landstinget och kommunerna, känns i vissa fall som en överkurs, särskilt som vi nu också får olika konstellationer av regionala samrådsorgan, typ Region Dalarna.

Dessutom är det väl ingen tvekan om var de viktigaste besluten numera fattas - i Bryssel!

Men jag är övertygad om att så länge landshövdingeämbetet kvarstår kommer Ingrid Dahlberg att göra ett gott arbete för Dalarna! I dag får hon för övrigt ett spännande utredningsuppdrag som innebär att landshövdingen tvingas trampa på många ömma tår...

Mer läsning

Annons