Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge snart EU-medlem?

Annons

Skandinaviska halvöns två stater beter sig opinionsmässigt som ett par, från skolfysiken välbekanta "kommunicerande kärl", när EU och därmed besläktade spörsmål hamnar på tapeten.

Stiger den ena ytan så faller den andra. I Norge sprider sig insikten att även utanförskapet har sina mindre angenäma sidor för en liten nation. Även de traditionellt ultranationalistiska norrmännen har börjat längta till den europeiska gemenskapen. Nordsjöoljan torde inte flöda för evigt och därmed rubbas avsevärt förutsättningarna för att "vara sig själv nog", för att citera en norsk nationalskald.

På vår sida kölen däremot, tror fortfarande alltför mången god väljare att Sverige behändigt kan isolera sig mot omvärlden och bara uppdatera folkhemsbygget lite grand, tills frid och fröjd åter infinner sig.

Det exempellöst framgångsrika och internationellt uppmärksammade svenska folkhemsbygget möjliggjordes av 50- och 60-talens för Sveriges del extremt gynnsamma ekonomiska situation. Vår produktionsapparat stod intakt efter världsbranden och kunde producera för fullt till Europas återuppbyggnad. Uttrycket "rekordåren" myntades. Full sysselsättning och full rulle på hjulen.

Rekordåren låter sig tyvärr inte anbefallas i repris. Definitivt inte genom politiska beslut och besvärjelser i sant nationell anda på vår sida av kölen. Den tiden är oåterkalleligen förbi. Allt fler förr kroniskt fattiga europeiska stater seglar nu som EU- och EMU-medlemmar raskt förbi den inte längre helt topptrimmade Sverigeskutan i välståndsutvecklingen. Vårt Sverige, som förr var europeisk etta och internationell tvåa eller åtminstone trea.

Mer läsning

Annons