Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nollåttor och lantisar förstår varandra väl!

Annons


Det låter betryggande. Inte minst den tidvis rosenrasande vargdebatten urartar ofta till råskäll mellan stad och land, varvid de, som vill ha livskraftiga rovdjursstammar, skälls som vildmarksromantiska "nollåttor", medan vargmotståndarna utpekas som fördomsfulla, skjutglada lantisar, som sprider illa underbyggda skrönor om gråbens påstådda utplantering.

I en trots allt mer ekonomiskt substantiell fråga som skatteutjämningen anser faktiskt en i dubbel bemärkelse hygglig majoritet av dessa förkättrade "nollåttor" att det är rätt och riktigt med ekonomisk kompensation till avflyttningsbygdernas kommuner för deras kroniskt krympande skatteunderlag. Dock är entusiasmen för arrangemanget mer påtaglig i skogslänen än i storstadsregionerna.

Undersökningen visar vidare att storstadsborna känner större förståelse för skogslänens svårigheter än vad skogslänens befolkning gör för "nollåttornas" och andra tätpackade gruppers speciella problem.

Det är trist om Lars Törnman och andra provinsiella populister lyckas förstora och sedan politiskt exploatera den trots allt ganska modesta motsättningen mellan stad och land. Storstad och glesbygd behöver ömsesidigt varandra.

Mer läsning

Annons