Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noggranna med ansvar

Annons

Anna Allerstrand, AMF Pension, skriver den 28 december om en "pensionsfälla", som särskilt många kvinnor riskerar hamna i.

Precis som Allerstrand skriver vilar ett tungt informationsansvar på arbetsgivare och fackförbund, så att de hjälper var och en att fatta kloka beslut om den framtida pensionen.

Mothugget | Tjänstepensionen

Anna Allerstrand skriver också att det ansvaret är inget som de kommersiella aktörerna, som vill sälja sina produkter, kan ta på sig. Därför finner jag det anmärkningsvärt att det verkar vara just det som AMF Pension här tagit på sig.

När det gäller PFA-avtalet, det aktuella tjänstepensionsavtalet, har de avtalsslutande parterna varit mycket noggranna just med att ta sitt ansvar. I detta, liksom i övriga tjänstepensionsval, gör majoriteten av väljarna inget aktivt val. De avtalsslutande parterna har därför sökt utforma tjänstepensionen på så sätt att pensionsspararens ekonomiska risk så långt som möjligt minimeras.

Anställda inom kommun och landsting som inte gör något aktivt tjänstepensionsval, får en traditionell pensionsförsäkring med återbetalningsskydd i KPA. I artikeln varnas framför allt kvinnor för detta återbetalningsskydd.

Ett återbetalningsskydd innebär att de intjänade pensionspengarna, om pensionsspararen avlider, betalas ut till dennes make/sambo eller barn. Skyddet är frivilligt. De som genom sitt tjänstepensionsval, aktivt eller ej, blir kund hos KPA ges också möjlighet att välja bort återbetalningsskyddet. Däremot kan det omvända förhållandet, att lägga till återbetalningsskydd, vara svårare. Då krävs nämligen i vissa fall hälsoprövning. I fråga om hälsoprövning gäller regeln: Ju senare i livet som kunden vill komplettera sitt pensionssparande med återbetalningsskydd, desto svårare från hälsoprövningssynpunkt.

Att kombinera tjänstepensionen med ett automatiskt återbetalningsskydd är med andra ord en trygghet, särskilt för de personer som i mindre utsträckning engagerar sig i sitt pensionssparande. På så sätt riskerar inte den inaktive spararens familj att gå miste om de sparade pensionspengarna, vilket naturligtvis kan komma som en mycket obehaglig överraskning, för att inte säga pensionsfälla, för familjen.

Genom att utforma PFA-avtalet på detta sätt har därför de avtalsslutande parterna enligt min mening verkligen tagit sitt ansvar. Det gäller inte minst ansvaret för alla de som inte gör något aktivt tjänstepensionsval - och för deras familjer.

BERTIL REPFENNIG

Bertil Repfennig är vd i KPA

Mer läsning

Annons