Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog med visioner!

Annons

En dag i förra veckan var jag resenär på tåget till och från Stockholm. Eftersom man inte längre kan lita på SJ:s tidtabeller och löften åker jag som regel dagen före om jag vill vara i tid till viktiga möten dagen efter. Trots en extra kostnad på mellan 1 400 och 1 800 kronor är det en nödvändig gardering. Hemresan på eftermiddagen börjar med 45 minuters försening som av SJ portioneras ut som ett antal 15-minutersförseningar.

När tåget lämnat Uppsala station stannar det på nytt, vilket händer mellan sju och åtta gånger på resan till Leksand. Förseningen tilltar. Till allas häpnad meddelar tågpersonalen att vi stannat för att släppa förbi det tåg som startat en timma efter vårt tåg från Centralen i Stockholm. "Högsta ledningen på SJ och Banverket" har enligt en stressad konduktör beslutat att bara vårt tåg ska bli försenat. Bättre att fördröja en grupp resenärer rejält än två tåg efter varandra verkar vara SJ:s moderna paroll! Man anar att Banverkets och SJ:s egen stabspersonal förmodligen skulle hem i tid och därför fick företräde.

Det är händelser av det här slaget som kommer upp när jag läser att Dalarna ska ta fram ytterligare en framtidsvision för länet - den femte (eller sjätte?) i raden på fem år. Region Dalarna ska formulera en ny länsstrategi som till skillnad från de tidigare inte ska präglas av "anonymitet och statliga tjänstemannatankar".

Själv blir jag något skeptisk till länets alla framtidsvisioner men kanske i första hand till hur de används efteråt. Jag skulle för min del föredra att något väsentligt från de förra och gällande visionerna - Tillväxtavtalet, Tillväxtprogrammet, Strategiplan 2007 och Framsyn Dalarnas breda arbete - förverkligades innan processen börjar om på nytt.

När man studerar hur verkligheten ser ut finner man att det är mycket i vår region som behöver lösas, förbättras och utvecklas. Jag tänker på hela infrastrukturen, Högskolan, svårigheterna att få lån till småföretagens utveckling och hushållens boende, den låga utbildningsnivån, strandskyddet m.m.

Att ta itu med dessa tydliga behov har en stor del av länets invånare varit överens om men väldigt lite har hänt. Det känns som ledande aktörer flyr undan en svår verklighet och ägnar sig åt nya visioner i stället för att lösa de många akuta problemen. Lägg visionerna åt sidan och börja leverera! Fem lager av visioner skapar inte någon konkurrens-kraftig region.

Mer läsning

Annons