Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nervös statsminister bjuder grönt

Annons

I takt med att de borgerliga partierna blir allt starkare blir Göran Persson allt nervösare.

Statsministern inser att tiden är på väg att rinna ut för den så lyckade väg socialdemokratin har hittills följt - att regera och regera ensamma. De har under alla de år de haft makten varit noga med att inte släppa in några andra partier i Rosenbad.

Men på EU-toppmötet i helgen öppnade statsministern för ett regeringssamarbete med miljöpartiet. Han menar att partiet har de gröna erfarenheter och kunskaper som framtiden kräver.

Han menade också att eftersom partiet har visat ett "ansvarstagande i försvarspolitiken" så betyder det att de avgörande frågorna för att inte samregera med miljöpartiet har blivit färre, det enda som återstår är utrikespolitiken.

Göran Persson kommer utan tvivel ihåg tumultet i september 2002 då miljöpartiet förhandlade med några av de borgerliga partierna om en koalitionsregering. Han vill säkert undvika att behöva tävla med de borgerliga om miljöpartiets gunst, framförallt om de får en riktig vågmästarroll efter valet 2006. För ett år sedan startade miljöpartiet arbetsgrupper tillsammans med folkpartiet.

I och för sig vill nog inte något av dessa partier kännas vid grupperna i dag, men det visar att miljöpartiet spelar ett ganska högt spel på vägen mot makten - för nu bildar partiet arbetsgrupper med socialdemokraterna.

Statsministern menar att det nuvarande regeringsunderlagssamarbetet är "tömt på kraft" - och där har han helt rätt - men frågan är om det skulle bli mer kraftfullt genom att ta med ett av samarbetspartierna i regeringen medan det andra vackert får vänta utanför?

Persson inser nog att om han inte lockar med statsrådsposter till miljöpartiet finns risken att de går över till de borgerliga efter valet 2006.

Vänsterpartiet kommer däremot förmodligen aldrig att fälla en socialdemokratisk regering - men de kommer att bli svåra att ha att göra med.

Att däremot ta in ett parti som har en kommunist till partiledare och ännu inte gjort upp med sin historia i regeringen skulle vara otroligt svårsmält för de socialdemokratiska medlemmarna och sympatisörerna.

Det kan vara så att Göran Perssons flört med miljöpartiet visar sig helt onödig. För det kraftfulla alternativet är en borgerlig regering.

Den allians som startade hemma hos Maud Olofsson i höstas har visat sig vara en stark och hållbar strategi för framtiden. Opinionssiffrorna för de flesta borgerliga partier går stadigt uppåt.

En borgerlig regering lockar förmodligen fler än det gröna folkhem som Göran Persson vill bygga med miljöpartiet.

Mer läsning

Annons