Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej-sägarnas skräcksyner

Annons

I ärlighetens namn ska påpekas att den s-märkta studiegruppen ingalunda är opartisk. Den kallar sig officiellt för "Socialdemokrater för Europa" och kämpar för Sveriges anslutning till EMU.

Icke desto mindre - eller just därför - har gruppen dragit samman en avslöjande kollektion lika överspända som felslagna nej-spådomar om EU-medlemskapets effekter. Liknande skräckprofetior återfinns i nej-sidans propagandaarsenal inför EMU-folkomröstningen i höst, anser gruppen.

Schlaug och andra prominenta miljöpartister påstod inför folkomröstningen 1994 att EU skulle utmynna i ett skräckvälde av "gammal sovjetisk typ". En sådan framtidsvision skrämmer strängt taget alla väljare med undantag för kommunister av Moskvamodell, och tjänade således EU-fientliga mp:s syfte.

Vänsterpartiet däremot hade - och har fortfarande - en del gammalkommunister i medlems- och väljarkåren. Att i avskräckande syfte utpeka EU- och EMU-projekten som kommunistiska hade naturligtvis varit måttligt snillrikt av vänsterpartiet, liksom av kpml:r och andra ultrasocialistiska sammanslutningar. Således utmålar man i stället EU som en antisocialistisk union. I dag varnar man för att EMU via marknaden ökar kapitalismens makt och inflytande. Således rakt motsatt budskap än vad miljöpartiet torgförde.

En smart politiker anpassar budskapet efter sitt speciella auditorium.

Inför årets folkomröstning har Handelsanställdas förbund (LO), som ogillar EMU, börjat stoppa färdigtryckta nej-argument i sina debattörers fickor.

Handels nej-debattörer uppmanas sprida det falska ryktet att ja-sidan skulle påstå något så barockt, som att "EMU botar cancer". Advokatyren ska bibringa folk uppfattningen att ja-alternativets förespråkare inte är seriösa. "Framställ dem som oseriösa!", lyder den direkta instruktionen.

Så ett dalaexempel på skräckpropaganda från anti-EU-kampanjen för nio år sedan. Centerriksdagskvinnan Birgitta Hambraeus från Orsa påstod sig alldeles bestämt veta att farligt radioaktivt avfall från Europa skulle deponeras i Sverige, om vi gick med i EU.

En annan snedskruvad skröna, spridd av vänsterpartiet, var att den nya eurovalutan automatiskt skulle påtvingas Sverige om vi gick med i EU och att någon EMU-folkomröstning aldrig skulle tillåtas efter en ja-seger 1994. Den utsagan torde inför årets folkomröstning redan vara betryggande falsifierad.

Inför årets folkomröstning har nej-sidan hittills mest skrämts med arbetslöshetsspöket - som även var i frekvent bruk för nio år sedan.

Vi skrev inledningsvis att exemplen på nej-sidans skräckpropaganda inför folkomröstningarna 1994 och 2003 sammanställts av en grupp EMU-vänliga socialdemokrater. Vilket naturligtvis inte gör exemplen mindre äkta och avslöjande.

Ja-propagandan från då och nu är måhända heller inte utan överdrifter och osakligheter. Det må bli någon annan, hugad studiegrupps uppgift att sammanställa det materialet. Till ämnets ömsesidiga belysning.

Mer läsning

Annons