Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskolan har lösningen

Annons

Utbildningsminister Östros har länge pratat om elevers behov av rörelse och vistelse utomhus i friska luften. Onsdagens tidningsledare tyckte att Östros löfte om en halvtimmes rörelse per dag är ett löfte utan innehåll. För varifrån ska tiden tas?

Nu kan vi meddela att Naturskolan Vassbo har lösningen på problemet. Vi är Faluskolornas specialenhet för utomhuspedagogik, finns i före detta Naturbruksgymnasiets lokaler på Vassbo.

Vår slogan är "Att lära in ute". Alla skolämnen innehåller kursmoment som lika bra eller bättre kan göras utomhus. Också för den som vill arbeta ämnesövergripande och tematiskt är naturen ett idealiskt klassrum. Här får alla sinnena inspiration och fantasin utmanas. Motorikträning och frisk luft får eleverna på köpet.

Naturskolan i Falun har funnits i 12 år. Vår erfarenhet är att naturen som klassrum tillför skolan många värden. Ett är hälsa. Ett annat är glädjen. En vettigt utformad utomhusundervisning ger mycket glädje, kreativitet och motiverade elever.

Men - de flesta lärare har oroande lite utbildning i utomhuspedagogik och därför tar det emot att gå ut. Undervisningsmetoderna blir annorlunda i naturen än inom klassrummets fyra väggar. Och ju äldre elever - desto färre lektioner utomhus.

Naturskolan har nyss börjat arbeta på ett kursmaterial vars syfte är att stimulera utomhusundervisningen i kärnämnena matematik, svenska och engelska. Målgrupp är grundskolans lärare för åk 4-9.

I vår kommer vi att hålla en första testkurs för lärare med det nya materialet i matematik. Skolkontoret stöttar projektet trots ett generellt utbildningsstopp för lärarna. Är det läge för en storsatsning på lärarfortbildning i utomhuspedagogik?

MIA

Mer läsning

Annons