Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näst största nyhetsprogrammet läggs ned

Annons

I rasande fart håller ledningen för Sveriges Television på att göra en genomgripande förändring av programtablån i SVT2.

En förändring som i praktiken kommer att lägga ner landets näst största nyhetsprogram, de regionala sändningarna kl 19.10.

I cirka 30 år har svenska folket vant sig vid att få regionala nyheter mellan kl 19.10 och 19.30, de exakta klockslagen har varierat något. Sändningstiden är utan tvekan inarbetad och det visar sig också i tittarsiffrorna. Av samtliga nyhetsprogram i samtliga kanaler är det nämligen bara Rapport som når en större daglig publik.

Vissa regionala program, bland andra Gävledala som underteckade arbetar för, är procentuellt sett ännu större och pendlar mellan 25 och 30 procent i de officiella publikmätningarna från MMS, Mediamätning i Skandinavien AB.

Men eftersom SVT som en följd av den ökande konkurrensen tappar någon procent tittare varje år, vill ledningen av förklarliga skäl göra något för att stoppa detta. I det läget är det de regionala nyheterna kl 19.10, publikmagneten i nyhetsutbudet, som man ger sig på.

Ledningen med den nye programdirektören Leif Jakobsson i spetsen föreslår nämligen att de regionala nyheterna ska tidigareläggas och kortas. En kvarts sändning, efter Aktuellt 18, är det som- erbjuds. Som en följd av det läggs de regionala sändningarna 17.55 och 19.10 ner!

Det här innebär att tittarna berövas tio minuters sändningstid per dag, i praktiken blir det alltså färre nyheter från deras eget område.

Med hänsyn till de stora geografiska områden vi har att bevaka, i vårt fall Dalarna, Gästrikland och Hälsingland, innebär det också att en tidigareläggning av vår huvudsändning får fler negativa konsekvenser. Möjligheten att över dagen åka till t ex Idre eller Sälen, minskar givetvis om vi ska sända en timme tidigare.

Men även för den s k "Sverigebilden" i övriga SVT-program, får en kortad regional sändningstid negativa konsekvenser. Det som efterfrågas, bortsett från rena händelsenyheter, är längre genomarbetade reportage. Sådana kommer givetvis inte att produceras i samma omfattning, eftersom de inte kommer att få plats i de krympta nyhetssändningarna.

SVT borde istället lära av kollegorna på NRK i Norge. Där höll den kommersiella kanalen på att gå om publikmässigt, då NRK beslutade att prioritera det regionala materialet även i rikssändningarna. Nu har trenden vänt och NRK befäster sin ställning som störst i Norge.

Programdirektör Leif Jakobsson har framfört att de regionala kanalerna istället för 19.10-sändningen kan få utökad sändningstid i SVT:s digitala kanaler (som ytterst få ser på i dag). Han har då framfört att det skulle kunna bli en draghjälp för att öka intresset för digital-tv och allmänhetens vilja att investera i digitalboxar.

Med det resonemanget borde Leif Jakobsson omgående lägga Melodifestivalen, fotbolls-VM och Kalle Anka på julafton i de digitala kanalerna! Detta istället för att röra sändningstiden för Sveriges näst största nyhetsprogram.

PATRIK QVICKER

Mer läsning

Annons