Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När politiker slår huvudet i vinsttaket är välfärdens kvalitet ointressant

En majoritet svarar att de är emot vinster i välfärden.

Annons

Aleris sjukhus i Bollnäs, ett föredöme för den privata sjukvården.

Men som man frågar får man oftast svar . Vad skulle samma tillfrågade svara på frågan om de var för förluster i välfärden?

Eller ännu bättre – vad är viktigast i skolan och vården? Att ägarna går med vinst eller att ditt barn lär sig för livet och att din pappas stroke behandlas skyndsamt?

Vänstern har varit lyckosam i sin opinionsbildning kring frågan om vinster i välfärden. Så till den milda grad att regeringen Löfven tillsatte en utredning som presenterades på tisdagen.

Som förväntat föreslår utredaren Ilmar Reepalu ett vinsttak på sju procent för privata välfärdsföretag.

Jonas Sjöstedt (V) känner genom sina vinstvarningar de gynnsamma opinionsvindarna varför han är beredd att göra vinstbegränsningarna till en kabinettsfråga. Han lyckades väl i valrörelsen 2014 med att måla upp bilden av ett gäng ondskefulla riskkapitalister som tog våra skattepengar och skeppade dem till paradisöar.

Privata hälsocentralen i Söderhamn hamnar alltid i topp när patienten själv för välja.

Det handlade aldrig om hälsocentralen som låter dig komma på en gång när du är sjuk och där du får träffa samma läkare varje gång.

Det handlade heller aldrig om att Aleris i Bollnäs erbjuder Sveriges bästa strokevård och lyckas med konststycket att behålla sina läkare till skillnad från de landstingsdrivna sjukhusen.

Det handlar definitivt inte om friskolor som har så långa köer att de inte vet hur de ska kunna ta emot alla elever. För att föräldrarna och barnen haft förmånen att välja. Och välja bort.

Vi får hoppas att Stefan Löfven (S) är klokare än så.

Tusentals arbetstillfällen, tusentals elevers skolgång och tusentals patienters vård och omsorg står nämligen på spel. Så nog vore det tacknämligt om vi kunde fokusera på sakpolitiken den här gången, i stället för faktaresistenta utspel. Och ett positionerande kring vänster-högerskalan.

Fokusera på kvaliteten i vården, hemtjänsten och skolan. Det är det enda som räknas. I marknadsekonomins naturlagar ligger att de som inte levererar faller bort. Men uppmuntra inte osunda spelregler.

Läs mer: Mörkandet av förluster ger osund konkurrens

Vårdföretagarna visade genom en rapport för en tid sedan hur Gävleborgs landstingsdrivna hälsocentraler gick med förlust. Under de senaste fem åren har landstinget/regionen pumpat in 202 miljoner för att täcka underskotten, medan de privata och i många fall patienternas favoriter, får klara sig på tilldelad budget.

Sveriges landstingsdrivna primärvård har sedan vårdvalet infördes gått med hisnande en miljard i förlust.

Moderaterna och resten av Alliansen vill ha en blocköverskridande överenskommelse om hur välfärden i landet ska drivas och kvalitetssäkras. Genom en tillståndsplikt, där man behöver ett tillstånd för att bedriva verksamhet, skulle oseriösa välfärdsföretagare sållas bort.

Vinsttaket skymmer sikten för vad vi egentligen borde diskutera

Modellen är tagen från hur finansmarknaden regleras idag. Man vill även ha nationella kvalitetskrav som skall vara utformat efter hela landet. En tillståndsmyndighet som följer upp kvalitetskraven är också föreslagen.

Skulle inte kraven efterföljas föreslår man en sanktionstrappa där verksamhet som inte levererar, kommunal eller privat, kan beläggas med vite och i yttersta fall tas över av staten.

Vinsttaket skymmer sikten för vad vi egentligen borde diskutera: Kvaliteten i hemtjänsten, i mattelektionerna och i gråstarroperationen, oavsett utförare.

Gå inte på den enkla Löfven!

Fler ledare i samma ämne: Vägra vinsdebatt

Jan Björklund besökte Aleris: Som en våt filt

Fakta: Utredningens direktiv

Utredningens förslag ska säkerställa att eventuella överskott som huvudregel återförs till verksamheten.Privat insatt kapital och medel motsvarande en låg ränta på kapitalet ska inte behöva återinvesteras.Reglerna ska bland annat omfatta skola, äldreomsorg och hälso- och sjukvård och personlig assistans i privat regi.Betänkandet kommer även att innehålla en bedömning av vinsterna i välfärdsbranschen och förslagens effekter på dem.Regleringarna bör gälla såväl befintliga som nya utförare (välfärdsföretag)Utredningen ska lämna förslag på övergångsregler för befintliga utförareFörslagen ska samtidigt värna en mångfald av utförareUtredningen ska också ta ställning till bland annat:om krav på personaltäthet bör införashur bolag med särskild vinstbegränsning, SVB-bolag, ska användashur företagets syfte i bolagsordningen ska formulerasom kraven bör vara olika beroende på driftsform och bransch.Källa: Utredningsdirektiv 2015:22, samt TT

Mer läsning

Annons