Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket väsen för nästan ingenting

Annons

I samband med värmeböljan som till alla svenskars glädje sköljt över landet har vi också börjat dricka mer vatten. En av anledningarna tros vara att vi blivit mer hälsomedvetna och därför tar med oss en flaska varje gång vi går ut. Och många kanske har lyssnat på modellernas visdomsord - att dricka mycket vatten gör oss vackrare.

Men i samband med det ökade vattendrickandet kommer det också nya forskningsrapporter som visar på faran med vår nya livsstil. Förra året föddes fyra barn med vattenförgiftning på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Anledningen var att deras mödrar hade druckit upp till åtta liter vatten under förlossningen. I veckan fick vi läsa i tidningarna om vattnets fruktansvärda sidor. Salterna i blodet späds ut och hjärnan svullnar vilket i sin tur kan leda till kramper.

Det är ändå lite underligt att vattenlarmet fick ett sådant genomslag. Varje dag ser vi folk som inhalerar tjära och nikotin via cigaretter på gatorna och förmodligen får vi i oss farligare saker på en snabbmatsrestaurang än i en flaska mineralvatten. Vatten är livsnödvändigt, och som allt annat är det inte farligt i lagom mängder.

Precis som med alla andra matlarm är detta något man bör ta lite försiktigt. Det är som chefen för Livsmedelsverket uttryckte i samband med akrylamidlarmet; Världen är inte farligare i dag än vad den var i går, tvärtom. Nu har vi mer vetskap om det som är farligt och kan akta oss. Det kunde vi inte innan.

Mer läsning

Annons