Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket som bör spolas

Annons

Senaste veckorna har inneburit många anledningar att bli upprörd. Flest sinnen har nog Lars Ohly fått i svall. Märkligt är kravet på att han ska göra avbön och inte säga att han är kommunist. Det skulle vara lika trovärdigt som att höra Tiger Woods påstå att han inte är färgad.

En annan nyhet under senaste tiden är misstanken om att George W Bush är försedd med en mottagare under kavajen för att hans stab på trådlös väg ska kunna förse honom med argument och fakta vid debatterna med John Kerry.

Nyheten förefaller som om den planterats i sedvanlig amerikansk stil då smutskastning är legio när fjorton dagar återstår till valet. Fast det är inte utan att jag tror att det där med mottagaren är sant. Ända sedan Bush blev president har jag noterat hur märkligt han beter sig i talarstolen.

Plötsligt tystnar han och stirrar ut i tomma intet under några sekunder. Sedan hoppar han till som om han fick en elektrisk stöt och så pratar han vidare.

Men facket i Trollhättan får den största dumstruten. Man undrar var dessa herrar (och även tydligen damer) hållit hus under de senaste tio åren då den ena skandalen efter den andra rullats upp inför ögonen på svenska folket.

Ändå blev jag mest upprörd över reportaget från Sågmyraskolan i förra veckan. Skolor som förfaller är så vanliga så att vi snart inte reagerar och framför allt gör inte de det, som har möjlighet att åtgärda eländet.

Reportaget innehöll en bild på rektorn utanför skolans toaletter. Jag kände direkt hur jag förflyttades tillbaka i tiden. Precis så såg toaletterna ut när jag gick i skolan. Bås med lövtunna väggar och öppet både ovanför dörren och längs golvet. Vem vill sitta i en sådan miljö med sina mest intima problem?

Ofta hade jag ont i magen. Det gällde att styra behoven till efter hemkomsten. Jag minns också hur irriterad vår lärare blev eftersom ingen lektion hölls utan att någon räckte upp handen för toalettbesök. Under lektionstid kunde man i alla fall få möjlighet till lite avskildhet.

Japanerna har sinne för dessa problem. På många toaletter har man satt dit en knapp som, om man trycker på den, genererar ljudet av en spolning. På så vis spar man på vattnet och åstadkommer ändå den ljudkuliss som många känner behov av.

Mer läsning

Annons