Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munnen full - med vad?

Annons

I veckan invigdes Tersen i Falun, ett boende för människor som kommit in i tredje fasen i livet. Jag tror att Tersen är precis vad väldigt många människor behöver och jag har pläderat ivrigt för denna form som ger både gemenskap och avskildhet samtidigt; allt efter önskemål.

Ännu så länge finns det väldigt få bostäder av denna typ i landet, men jag är övertygad om att detta är inledningen på något som så småningom kommer att finnas i varje kommun. Det kan aldrig vara fel att människor kan känna gemenskap och dessutom vara delaktiga i vardagssysslorna. Varierande ålder på de boende gör också att ansvaret fördelas efter förmåga. Den som har problem att gå, kan kanske göra en administrativ insats.

Och den kanske viktigaste biten är den gemensamma måltiden. Jag blir illa berörd varje gång jag läser om att matsalen stängs på servicehuset och de gamla får en kartong mat levererad som sedan äts i ensamhet.

Hela vår syn på mat är en paradox. Det finns inte en tv-kanal som inte tillhandahåller en kunnig och fantasifull kock. Det nästan doftar från tv-apparaten när Maud, Tina, Niklas & Co öppnar ugnsluckan.

Kokböcker är en jättevara och det utkommer en om dagen, minst, i dagens Sverige. Men vad skådar man i människors varukorgar? Färdiglagat, chips och coca cola.

Men okej, det går att göra en bra middag på färdiga köttbullar och pulvermos men problemet är att kvaliteten på själva måltiden då står i paritet med maten. Det känns inte så viktigt att stjälpa upp moset i en skål. Kastrullen duger och köttbullarna kan tas direkt ur stekpannan om inte mikrovågsugnen fått arbeta.

Det betyder också att själva ritualen blir lidande. Middagen bör vara det forum där dagens händelser i familjemedlemmarnas liv kan avhandlas och diskuteras, men en industrirullad köttbulle är inte lika inspirerande.

Vi slänger i oss maten och skyndar vidare.

I dag är det inte bilmärke, mobiltelefon och tv-apparaten som är klasskiljande. Det är vad som sätts fram på middagsbordet och under vilka former maten inmundigas. Det goda samtalet vid middagsbordet är grundläggande för ett gott samhälle.

Det tror jag.

Vad tror Du?

Mer läsning

Annons