Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp kräver ministerposter

Annons


Till skillnad från vänsterpartiet inräknas inte miljöpartiet i arbetarrörelsen. Maskrosorna bryter således inte mot någon oskriven hedersregel, om de fäller en socialdemokratisk minoritetsregering. Något som alltsedan 1917 varit absolut tabu för vänsterpartiet.

Miljöpartiets väljare kommer från skilda håll. Deras vänstersympatier går oftare tillbaka till nyvänstern och gröna vågen än till arbetarrörelsen. De omhuldar knappast "betongsossarna" med några varmare känslor, men tycker ännu sämre om moderater och kristdemokrater.

Peter Eriksson anser att miljöpartiet inte längre behöver agera snällt och kravlöst stödparti till regeringen Persson. I det läget måste även Gudrun Schyman vifta med misstroendehotet. Rollen som kravfria stödpartier är naturligtvis tämligen genant, då den effektivt avslöjar de båda blomsterpartiernas eldiga valrörelse- och mötesretorik som löst prat.

Om den borgerliga valsegern uteblir kommer både miljöpartiet och vänsterpartiet att begära platser i Göran Perssons regering. På egen, socialdemokratisk majoritet i riksdagen efter valet kan Göran Persson inte realistiskt hoppas.

Antagligen kommer han att försöka fortsätta minoritetsregerandet med maskrosors och nejlikors fortsatta stöd - utan att ta in dem i regeringen. I den spännande stunden återstår att se om de båda partierna, framför allt vänsterpartiet, verkligen vågar fälla en "arbetarregering", när det kommer till kritan.

En i regeringskoalitionens form ytterligare permanentad rödgrön röra är varken till gagn för landet, för de borgerliga partierna eller ens för socialdemokratin. Som väl är kan en nödutgång ordnas.

I den beskrivna eftervalssituationen är en borgerlig majoritetsregering ändå omöjlig utan nyval, varför centern och folkpartiet inte kan förräderianklagas, om de på mycket bestämda villkor skulle göra upp med sossarna och stödja minoritetsregeringen Persson under den kommande mandatperioden. Alternativt ingå i en koalitionsregering ifall en sådan skulle bli aktuell. Att på det sättet marginalisera den rödgröna ultravänstern är sannerligen inte fy skam.

Över huvud taget behövs mer alternativt, kreativt tänkande i politiken.

Mer läsning

Annons