Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion mot murar

Annons

Nu ska läkarna kunna förskriva motion för patienterna. Det är utmärkt och viktigt med tanke på svenska folkets viktkurva. Men här finns svårigheter att övervinna för den som får denna ordination.

Själv satt jag på min bak i många år och rörde mig mycket sällan frivilligt. Det blev bättre när jag började spela golf, men hela vintrarna satt jag där och svällde.

Sedan ett par år tillbaka har jag bättrat mig betydligt. Jag promenerar 30 minuter om dagen, minst nio dagar av tio. Men det har tagit sin tid att komma i gång. Det är som att sluta röka. Man måste verkligen bestämma sig.

Numera är det ett tydligt behov och jag trotsar väder och vind och känner mig äckligt nöjd med mig själv. Tid ges för funderingar och spännande är också att se växlingarna i naturen. Och så får man nya bekantskaper; i synnerhet hundägare som ju inte kommer undan dagliga promenader.

Här ges också inspiration vad gäller fönster- och gardinarrangemang och bra tips om piffiga inslag och spännande planering av trädgården. Fast ibland blir man konfunderad.

Min promenad går i olika villaområden. På ett ställe väljer jag en 15 meter bred allmänning mellan husen. Det är inte alltför tättbebyggt, men ett hus har det bättre förspänt än övriga. Tomten har en stor, öppen gräsplan i stället för ett annat hus mittemot.

För några månader sedan såg jag att något var på gång. Det fanns ett antal plintar på strategiska platser runt tomten. Någon månad senare var hela tomten skymd av ett högt plank som effektivt hindrade både in- och utsyn.

Jag är fortfarande konfunderad. Eftersom det finns en mindre öppning utgör ju planket inte något skydd mot tjuvar. Men säkert finns det ett motiv till åtgärden, något som inte jag begriper eller känner till men nog känns det som om vi har nog med stängsel, murar och staket, både fysiska och psykiska, oss människor emellan.

Jag besöker just nu Estland. Muren föll och Estland blev fritt men andra problem dök upp. På förtryck följer ju oftast ett stor hämndbegär. Jag får återkomma med mina intryck.

Mer läsning

Annons