Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mötet ger energi"

Annons

30 juni 2006

Hon är en stor anhängare av både EU och Nato och hon har nämnts som en tänkbar efterträdare till Kofi Annan när hans mandat snart går ut. Tällbergs betydelse som mötesplats liknar hon med stenen som kastas i vattnet: Storleken avgör ringarna på vattnet.

Presidentens bakgrund fascinerar. Vike-Freiberga har nämligen bott utomlands under större delen av sitt liv. Tillsammans med sin familj flydde hon 1945 hemlandet för att undkomma den sovjetiska ockupationen Hon hamnade i Kanada där hon inledde universitetsstudier i psykologi. 1965 blev hon professor vid universitetet i Montreal. Hon stannade i Kanada till 1998 då hon återvände till Lettland.

Ett år senare utsågs hon till president i landet hon lämnat som barn. Trots de många åren i exil tog letterna henne till sitt hjärta. Nu har hon mindre än ett år kvar av sin andra och därmed sista mandatperiod som landets obestridliga statschef.

Har presidentens kvinnliga ledarskap haft stor betydelse?

- Inte på grund av att jag är kvinna. Förmågan till ledarskap handlar om individens personlighet, inte om kön. Det finns många fördomar kring vad män inte förmår och som gör kvinnor bättre skickade. Jag kan dock dela uppfattningen om att vi kvinnor är skickligare på att genomföra en sak i taget.

Vad kännetecknar dagens Lettland?

- Den ekonomiska tillväxten fortsätter i en takt som närmar sig en överhettning. BNP-tillväxten uppgick under 2004 till 8,5 procent, 10 procent under förra året och den väntas nå 13 procent i år. Inte många andra länder inom EU uppvisar en sådan ökningstakt, men den är inte enbart av godo. En följdverkan med prisökningar på bland annat mat och bensin får medborgarna att reagera.

Hur är förhållandet till Ryssland?

- Vi blev självständiga 1994 och lever i ett land med 2,3 miljoner invånare. Ryssland är vårt grannland och vår gemensamma historia kan aldrig utplånas. Jag förvånas och oroas över att landets invånare fortfarande framhärdar i en önskan om att få ledas av en "stark hand". Ryssland har svårt att ta avstånd från ett ledarskap som präglades under Stalin-perioden.

Vilket förklarar ert intresse för Nato?

- Ja, 2004 var en milstolpe i Lettlands historia. Då nådde vi två viktiga utrikespolitiska mål, medlemskapen i både EU och Nato förverkligades. Vi gör ingen hemlighet av att Nato är garanten för säkerhet. EU är också viktigt, men spelar en annan roll för utvecklingen i Lettland och övriga Europa.

Vad tror ni om EU:s framtid?

- Det finns just nu en påtagligt trötthet bland tidiga medlemmar när det gäller en utvidgning av unionen. Det är hög tid att EU själv reder ut hur visonen för framtiden ska se ut. Vilken är färdriktningen?

Presidenten har varit en aktiv deltagare. Vilken betydelse har Tällberg Forum?

- Informella samtal blir vad vi själva gör dem till. Det är som med stenen som slängs i Siljan; det uppstår ringar på vattnet. Tar du två stenar och gnid dem mot varandra skapas energi som till och med kan tända en eld. Mötet i Tällberg ger oss energi!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons